Oud-wereldkampioen Claude Criquielion (58) overleden

Claude Criquielion is woensdagmorgen overleden in het ziekenhuis van Aalst. Hij overleed op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zeer ernstige hersenbloeding met hersendood als gevolg, dat laat hij Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst weten. Gisteren oogde zijn toestand nog stabiel.

Voormalig wereldkampioen Criquielion werd in de nacht van zondag opgenomen in het ziekenhuis van Aalst na een beroerte. Dat gebeurde bij hem thuis in Deux Acren, in zijn thuisprovincie Henegouwen. Hij werd getroffen door wat in de medische wereld een cerebrovasculair accident (CVA) wordt genoemd.

Vooraf weinig hoop

Zijn toestand was kritiek. Na enkele dagen konden de dokters zijn gezondheidstoestand stabiliseren. Desondanks gaven de specialisten toen al mee dat er niet veel hoop op beterschap was.

Woensdagmorgen maakte het ziekenhuis het bedroevende nieuws wereldkundig. 'Op vraag van de familie melden wij u met droefheid dat de heer Claude Criquielion vandaag (18 februari '15) om 9u in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis, campus Aalst op 58-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een zeer ernstige hersenbloeding met hersendood als gevolg', klonk het in een persbericht. 'De familie stemde eveneens toe in de uitvoering van een orgaandonatieprocedure. Er zullen verder geen verklaringen worden afgelegd door het ziekenhuis, noch door de familie.'

Indrukwekkend palmares

Criquielion was profrenner van 1979 tot 1991. Hij veroverde in zijn rijkgevulde carrière een keer de regenboogtrui, dat was in Barcelona in 1984. Vier jaar later was hij topfavoriet om voor eigen publiek in Ronse een tweede keer de regenboogtrui te veroveren. De Hitachi-renner maakte de verwachtingen ook waar. In een sprint met drie leek hij zegezeker, tot hij door de Canadees Steve Bauer ten val werd gebracht. De Italiaan Maurizio Fondriest werd zo zijn eerste grote overwinning in de schoot geworpen.

In totaal prijken op zijn palmares een zestigtal zeges. Daarbij de Brabantse Pijl (1982), de Classica San Sebastian (1983), de Waalse Pijl (1985 en 1989), de Ronde van Romandië (1986) en de Ronde van Vlaanderen (1987). In 1990 werd hij Belgisch kampioen. In Luik-Bastenaken-Luik startte hij jaar na jaar als favoriet, maar greep hij telkens naast de zege (2e in 1985 en 1991, 3e in 1987, 4e in 1982, 7e in 1984). In 1987 zou hij tegen de Ier Stephen Roche om de zege spurten. Met een comfortabele voorsprong gingen de twee in de slotkilometer echter nog surplacen, waarna de Italiaan Moreno Argentin hen de zege nog afsnoepte.

In de Ronde van Frankrijk eindigde Criquielion vijf keer in de top tien, met een vijfde plaats in 1986 als beste resultaat. Zijn beste prestatie in een grote ronde was een derde plaats in de Ronde van Spanje 1980. In 1984 werd Criquielion tot Belgisch Sportman van het Jaar verkozen.

Na zijn wielercarrière werd Criquielion sportdirecteur. Tot aan zijn beroerte was Criquielion voor de MR schepen van Sport in zijn geboorteplaats Lessinnes.

Corrigeer

MEER NIEUWS