Journalist beschuldigt The Telegraph van ‘fraude tegenover lezers’ rond HSBC

Journalist beschuldigt The Telegraph van ‘fraude tegenover lezers’ rond HSBC

Foto: AP

De belangrijke politieke opiniemaker Peter Oborne is opgestapt bij de Britse krant The Telegraph uit onvrede met de berichtgeving van de krant over het HSBC-fraudeschandaal. Volgens Oborne pleegde de krant ’fraude tegenover zijn lezers’ door bitter weinig te schrijven over het schandaal. Hij suggereert dat er een link is met het gewicht van HSBC als adverteerder in de krant.

In een open brief legt Oborne zijn beslissing uit om ontslag te nemen. Hij verwijst naar verschillende eerdere gevallen van censuur rond de bank en stelt vast dat andere Britse kranten aan het ‘Swissleaks’-verhaal erg veel ruimte gaven, terwijl ‘met een microscoop gezocht moest worden’ naar informatie in The Telegraph.

‘Het is een evidentie in de Britse kwaliteitsjournalistiek dat de publiciteitsafdeling en de redactie rigoureus van elkaar gescheiden moeten zijn. Er zijn heel wat bewijzen dat dergelijke scheiding bij The Telegraph niet meer bestaat’, luidt het.

Oborne klaagt ook dat de ‘klikcultuur’ ingang vond bij de krant. ‘Verhalen worden niet langer beoordeeld op hun belang, accuraatheid of interesse bij wie de krant koopt. De online bezoekjes lijken belangrijker te zijn.’ Een verhaal over een vrouw met drie borsten zou op de site gezet zijn, ook al wisten mensen bij de krant dat het niet klopte.

De directie van de krant heeft de beschuldiging van Oborne al ontkend. ’De scheiding tussen advertenties en onze prijzenwinnende redactie is altijd fundamenteel geweest in ons bedrijf’, klinkt het. ‘Het is erg spijtig dat Peter Oborne, die bijna vijf jaar voor The Telegraph heeft gewerkt, een verbazingwekkende en ongegronde aanval lanceert, vol onnauwkeurigheden en insinuaties.’

Opvallend: een dag na de open brief van Oborne verscheen een stuk over huiszoekingen bij HSBC in Genève prominent op de website.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees