Club Brugge-sjaals verboden in centrum van Gent deze zondag

© belga/lva

Club Brugge-supporters die zich deze zondag met een sjaal of een truitje van hun favoriete club laten zien in het centrum van Gent riskeren bestuurlijk aangehouden te worden. Dat staat letterlijk in het burgemeestersbevel dat de veiligheid tijdens en voor de match AA Gent - Club Brugge moet verzekeren deze zondag. 'De normale gang van zaken', zegt de Gentse politie.

Bert Staes

De Gentse politie neemt zondag zoals gewoonlijk extra veiligheidsmaatregelen voor de wedstrijd tussen AA Gent en Club Brugge. Er geldt een combiregeling, die Brugge-supporters verplicht om met supportersbussen naar de Ghelamco Arena te komen en niet op eigen houtje.

'We citeren voorts uit de richtlijnen van de Gentse politie', klinkt het donderdag op de website van Club Brugge. 'Personen die zich, op het gehele Gentse grondgebied, manifesteren als Club supporters door hun kledij en/of gedrag, kunnen bestuurlijk aangehouden worden. Dit geldt tussen 8u en 24u op matchdag.'

Normale gang van zaken

Supporters die met een Club Brugge-sjaal rond lopen in Gent kunnen theoretisch zondag dus bestuurlijk aangehouden worden. Opvallend, want ook in de Arteveldestad wonen er heel wat Brugge-supporters. Het bericht zorgt voor boze reacties op sociale media.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

'Dit is de normale gang van zaken', klinkt het verrast bij de Gentse politie. 'Er wordt altijd een burgemeestersbesluit opgesteld voor wedstrijden tussen ploegen met een gekende rivaliteit, en niet alleen in Gent', zegt woordvoerder Johan Dhaene.

De bepaling over het 'manifesteren' wordt al jaren opgenomen in het burgemeestersbevel dat de Stad Gent voor elke wedstrijd tegen Club Brugge uitschrijft. Jaren geleden werden er in de Gentse Overpoort of op de Korenlei soms feesten georganiseerd door lokale Brugge-supporters. Daar wil de politie een stokje voor kunnen steken.

'De gewone Brugge-supporters zullen er weinig van merken', zegt Dhaene. 'Supporters mogen voor de wedstrijd naar Gent komen, maar om te vermijden dat ze zich in het centrum van de stad een uitdagende houding gaan aannemen is de maatregel voorzien.'

'Het feit dat er bij de oude harde kern van Club Brugge-supporters ook heel wat Gentenaars bevinden, heeft er ook mee te maken. De bedoeling is niet om de stad te gaan afspeuren naar Brugge-sjaals, maar om duidelijke afspraken te maken.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer