Proximusklanten mogelijk afgeluisterd door spionagediensten

Proximusklanten mogelijk afgeluisterd door spionagediensten

Foto: christophe vandecam

De Belgische telecomoperator Proximus (Belgacom) is een van de klanten van Gemalto, de grootste producent ter wereld van simkaarten die gehackt zou zijn door de Amerikaanse en Britse geheime diensten. Mobistar en Base onderzoeken momenteel of ze klant zijn van het Franse bedrijf met hoofdzetel in Nederland.

Het online tijdschrift The Intercept meldde donderdagavond dat de Amerikaanse spionagedienst NSA en de Britse evenknie GCHQ inbraken bij het interne computersysteem van Gemalto. Het tijdschrift haalt daarvoor een intern document uit 2010 van GCHQ als bron aan. Gemalto zorgt voor de beveiliging van chips en simkaarten, die bijvoorbeeld in telefoons en creditcards worden gebruikt. Met de gestolen data kunnen de geheime diensten mobiele communicatie in de gaten houden, zonder dat daarvoor toestemming moet worden gezocht bij telecomproviders en buitenlandse overheden.

Proximus bevestigde vrijdag klant te zijn van het bedrijf. 'Gemalto is een wereldspeler en en belangrijke leverancier voor de Belgische telecomsector. Het is een van onze leveranciers', aldus een woordvoerster. Proximus staat in contact met Gemalto en voegt eraan toe dat de leverancier zelf een onderzoek voert. 'We bekijken met hen welke maatregelen we kunnen nemen.'

Onduidelijkheid bij Mobistar en Base

Mobistar onderzoekt momenteel of het simkaarten van het het bedrijf heeft. Idem bij Base. Later op de dag zou er meer informatie volgen van de telecombedrijven. Het Nederlandse moederbedrijf van Base, KNP, is alleszins klant. Ook Nederlandse financiële instellingen als ABN Amro en ING zijn klant van Gemalto.

De telecomleverancier meldt vrijdag te onderzoeken of hij gehackt werd in 2010 en 2011, zoals The Intercept meldde. De zaak wordt ernstig genomen en onderzocht. OP de beurs van Amsterdam crasht het aandeel, met een verlies van meer dan 7 procent rond 12.15 uur.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees