Twee op de drie poetsdiensten discrimineren op verzoek klant

Poetsen met dienstencheques, ‘maar alleen als de kuisvrouw Vlaams is’

Poetsen met dienstencheques, ‘maar alleen als de kuisvrouw Vlaams is’

Foto: rr

Twee op de drie dienstenchequebedrijven gaan zonder verpinken in op de vraag van klanten om geen ‘allochtone poetsvrouw’ te sturen, zo blijkt uit onderzoek van het Minderhedenforum. ‘Zelfs de poetsdiensten van OCMW’s doen daar aan mee’, klaagt directeur Wouter Van Bellingen aan. Hij eist anonieme inspecties en strengere sancties, ook voor klanten die een ‘Vlaamse poetsvrouw’ vragen.

De dienstencheques zijn 10 jaar geleden ingevoerd, en moesten een eind maken aan het zwartwerk van vooral schoonmaakpersoneel. Via de dienstencheques, die fors door de overheid zijn gesubsidieerd, was het interessanter om de poetshulp officieel te betalen.

Maar de sector én het systeem liggen onder vuur, onder andere wegens de forse kostprijs voor de overheid. Het onderzoek dat het Minderhedenforum nu uitvoerde, zal de controverse alleen nog verder aanwakkeren.

Blijkt immers dat 2 op de 3 dienstenchequebedrijven zonder verpinken ingaan op de vraag van hun klanten om geen allochtone poetshulp te sturen, ‘wat pure discriminatie is én dus strafbaar’, aldus Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum.

Het Minderhedenforum benaderde anoniem 251 Vlaamse dienstenchequebedrijven met de vraag om een poetshulp, ‘een Vlaamse, géén allochtoon’, zo werd aan de telefoon gevraagd. 6 op de 10 bedrijven gingen in op die vraag en zochten vervolgens meteen een poetshulp ‘van hier’. Niet-discrimineren is nochtans een voorwaarde om als dienstenchequebedrijf een erkenning te krijgen.

Ook overheidsbedrijven

Opmerkelijk: veel bedrijven die discriminerend te werk gaan,, zijn overheidsbedrijven: poetsdiensten van lokale OCMW-besturen en van de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA’s). ‘Dat ook de overheid zich daaraan bezondigt, is verwerpelijk’, aldus Van Bellingen, die voor strengere en ook anonieme inspecties pleit. ‘We gaan toch niet deze sector subsidiëren om vervolgens te discrimineren. En dat terwijl net deze sector een laagdrempelige job kan bieden voor mensen met een migratieachtergrond.’

Lees de reactie van de sector zelf in Het Nieuwsblad van maandag 23 februari.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees