Bedienden Delhaize stemmen in met sociaal akkoord

© BELGA

De bediendebonden bij Delhaize hebben maandag het ontwerpakkoord goedgekeurd over de herstructurering die de supermarktketen vorig jaar aankondigde. Dat meldden de twee grote vakbonden, LBC en BBTK. Bij Delhaize verdwijnen 1.800 banen.

De voorbije weken consulteerden de vakbonden de achterban. Vrijdag werd reeds duidelijk dat een meerderheid instemde. Met de goedkeuring maandag in de bijzondere ondernemingsraad werd meteen de consultatie- en informatiefase volgens de wet-Renault afgesloten. Volgens de christelijke bediendebond LBC start de uitrol van het akkoord morgen/dinsdag. Dan starten de consultaties in de winkels om na te gaan wie het bedrijf vrijwillig wil verlaten, voegt de Franstalige socialistische bond SETCa toe.

LBC herhaalt dat hij waakzaam blijft. ‘De beschikbaarheid van bruggepensioneerden (binnen het statuut van werkloosheid met aanvullende werkgeversvergoeding) tot 65 jaar, op vraag van de regering Michel, blijft als een zwaard van Damocles hangen boven het akkoord van Delhaize. Wij blijven ons in gemeenschappelijk vakbondsfront verzetten tegen deze maatregel.’ Volgens de vakbond begint overigens nu pas het echte werk, met de uitvoering van het sociaal plan en de uitrol van de nieuwe winkelstructuur die Delhaize wenst.

Het akkoord, dat directie en vakbonden eerder bereikten, bepaalt dat er geen naakte ontslagen vallen en dat het collectief ontslag beperkt blijft tot 1.800 bedienden. In juni vorig jaar kondigde Delhaize aan dat 2.500 bedienden het bedrijf moesten verlaten. De afslanking gebeurt via vrijwillig vertrek en vrijwillig brugpensioen vanaf 55 jaar. Voor negen supermarkten wordt een overnemer gezocht en een vestiging sluit definitief de deuren.

Eind vorig jaar bereikten de vakbonden van de arbeiders reeds een akkoord met de directie.

Ook aandacht voor zuuraanval

Naast het sociale akkoord werd ook dieper ingegaan op de zuuraanval op een Delhaize-filiaal in het Antwerpse. De directie liet onder meer haar licht schijnen op de veiligheidsmaatregelen.

‘De werkgever heeft zijn medeleven betuigd. Het parket doet nu het nodige. Het was toch wel heel stil tijdens de vergadering’, aldus Veerle Verleyen, secretaris van de christelijke bediendebond LBC.

Vragen de bonden extra maatregelen? ‘Het parket en de werkgever zijn hier bevoegd. Het parket geeft raad en advies. In die zin gaan wij nagaan of er nog vragen zijn bij het personeel en of de maatregelen goed opgevolgd worden’, aldus Verleyen. Jan De Weghe van de socialistische BBTK wijst er dan weer op dat ‘veel voorzien kan worden, maar niet alles’. ‘Dit was een misdaad.’

De ondernemingsraad is nog lopende, met andere kwesties zoals het instellen van een tewerkstellingscel enzovoort. De zuuraanval moet nog verder bekeken worden en mogelijk worden nog vragen gesteld.

Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver denkt niet dat klanten weggebleven zijn dit weekend nu de dader nog op vrije voeten is. ‘Uit de eerste reacties van winkeldirecteurs en personeel blijkt dat de mensen zich niet laten afschrikken. We hebben niet het gevoel dat de mensen zijn weggebleven.’ De extra bewaking blijft tot nader order van kracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie