Maandag start openbaar onderzoek naar Gentse Mobiliteitsplan

Maandag start openbaar onderzoek naar Gentse Mobiliteitsplan

Foto: -

Gent - In Gent start maandag officieel het openbaar onderzoek voor het nieuw Mobiliteitsplan. Dat heeft het schepencollege dinsdag beslist, nadat de Gentse gemeenteraad het ontwerp van mobiliteitsplan maandagavond goedkeurde.

Woensdag zal het openbaar onderzoek 'aangeplakt' worden en is er de publicatie op de websites van de stad en het mobiliteitsbedrijf en in drie regionale krantenedities. 'Daarin wordt geduid waar het plan ter inzage ligt en hoe het kan ingekeken worden vanaf vijf dagen en gedurende 35 dagen na de bekendmaking', zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).

'Zoals gebruikelijk kan men opmerkingen en bezwaren in een gesloten omslag tegen ontvangstbewijs afgeven of versturen per post of aangetekende zending.' In de eerste week van het openbaar onderzoek komt er nog een informatievergadering.

Na afloop van het openbaar onderzoek op 5 april, zullen alle vragen beantwoord worden en wordt het verslag door het schepencollege vastgesteld. Via de gemeentelijke begeleidingscommissie gaat het naar de regionale mobiliteitscommissie, die een advies moet formuleren. Wanneer het plan uiteindelijk op de gemeenteraad definitief gestemd kan worden, kan Watteeuw nog niet zeggen.

Letter van de wet

CD&V-fractieleider Veli Yüksel, die vorige maand ontdekte dat de decretale regels rond het inspraaktraject niet gevolgd werden, heeft vragen bij de manier waarop het openbaar onderzoek zal ingevuld worden. 'Volgens de letter van de wet gaat dit allicht wel kloppen, maar er is ook de geest van het decreet die zegt dat er zoveel mogelijk informatie aan burgers moet worden verstrekt, zodat ze weten wat er zal gebeuren en ook met kennis van zaken kunnen reageren.'

'Want waar moeten de mensen nu op reageren? Op een lijvig document van meer dan 200 pagina's waar ze nog moeten zoeken wat er voor hun buurt of straat zal veranderen. Op die manier dreigt dit een elitaire bedoening te worden. We huiveren van de zeer strikte toepassing van het aanplakbriefje.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio