Irakezen riskeren celstraf voor illegale uitvoer grondstoffen

Linter -

Een man en zijn dochter uit Linter riskeren elk twee jaar cel op verdenking van de uitvoer van 250 kilo Efedrine naar hun geboorteland Irak.

De straf is mogelijk met uitstel. Het duo, dat als tussenpersoon optrad, ontkent kwade bedoelingen en spreekt van een misverstand.

Efedrine is een basisproduct van medicijnen, maar kan ook gebruikt worden voor de aanmaak van drugs. Met die illegale praktijken houden de 62-jarige Irakees en zijn 23-jarige dochter zich naar eigen zeggen niet bezig. Volgens de dochter was de 250 kilo van het goedje bestemd voor ziekenhuizen in Irak die de stof zouden gebruiken om patiënten in slaap te brengen.

‘Door de instabiliteit in het land is er zowat van alles een tekort’, klinkt het. ‘Daarom moest ik uitkijken naar het product, dat ik uiteindelijk gevonden heb in Nederland.’

Er waren echter twijfels over de echtheid van de vergunningen, die vol taalfouten stonden. Ook de communicatie tussen de bedrijven in Nederland en Irak verliep naar verluidt stroef. ‘Daarom was ik tolk, meer niet’, zei de vrouw. ‘Ik pleit onschuldig.’

Haar vader zou ooit in Turkije betrapt zijn met bijna tien kilo heroïne in de lpg-tank van zijn wagen. Die bewering verwees de man gisteren naar het rijk der fabelen. De zaak ging aan het rollen toen de witwascel verdachte financiële transacties op het spoor was gekomen. De uitspraak volgt in maart.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio