Hoe Mboyo zijn laatste krediet bij Genk lijkt verspeeld te hebben

Hoe Mboyo zijn laatste krediet bij Genk lijkt verspeeld te hebben

Foto: Photonews

Het ziet ernaar uit dat het huwelijk tussen KRC Genk en aanvaller Ilombe Mboyo definitief is spaak­gelopen. De club pikt het niet dat de speler zondagavond na de 0-1- nederlaag met Anderlecht-spelers voor de foto poseerde in een discotheek. Mboyo krijgt een stevige boete en verhuist na zijn revalidatie voor onbepaalde tijd naar de B-kern. Lijkt het op het eerste gezicht een drastische sanctie voor een kiekje op een (vrije) zondagavond, dan moet je de reactie van de club in een veel bredere context kaderen. KRC Genk en Ilombe Mboyo varen al veel langer op ramkoers.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Mboyo werd in de zomer van 2013 voorgesteld als de toptransfer, die het gat met Anderlecht definitief moest dichten. Het stevige transferbedrag (ca. 4 miljoen euro) en riante jaarloon (ca. 1,2 miljoen euro) betekenden een uitgave van bijna 9 miljoen op vier jaar tijd.

Maar het sprookje werd een nachtmerrie. De start was nog verblindend, met elk twee goals aten Vossen en Mboyo Zulte Waregem op (5-2). Vijf dagen later stuntte KRC Genk op het veld van het grote Dynamo Kiev (0-1), de spierblessure die Mboyo opliep leek in volle euforie slechts een vervelende voetnoot. Maar al vlug bleek dat de blessure erger was dan verwacht. En sloeg de revalidatie diepe wonden in de kleedkamer. De verwijten vlogen in het rond van speler naar trainer en medische staf én omgekeerd. Volgens Mboyo hadden coach Mario Been en de medische staf voor het onheil moeten behoeden, omdat ze wisten dat zijn lichamelijke toestand een te zware belasting niet verantwoordde. Maar Been zag het niet zitten om een ‘man van vier miljoen’ slechts sporadisch te gebruiken. Hij kon er niet bij dat een speler zich - in juli en augustus bij zijn vorige club AA Gent - zo slecht op het seizoen had voorbereid.

Naar huis

De bom ontplofte dag op dag een jaar geleden, toen Mario Been zijn aanvaller wisselde tijdens de rust van de wedstrijd tegen Waasland-Beveren. Mboyo kleedde zich uit, pakte een douche en ging tot verbazing van zijn ploegmaats naar huis.

Genk verloor met 0-2, het kostte trainer Mario Been zijn job. Aanvoerder Jelle Vossen stoorde zich openlijk aan het gedrag van zijn spitsbroeder en dat werd hem niet in dank afgenomen. Een gefrustreerde Vossen aasde op een transfer en verkaste uiteindelijk eind augustus naar Middlesbrough.

Transfer

Onder Alex McLeish leek Mboyo zich even beter te voelen. Hij schitterde niet maar scoorde wel acht keer en had zo zijn voet in de iets betere resultaten. Al was het niet allemaal koek en ei. Het vingertje voor de mond na zijn doelpunt tegen Westerlo zorgde voor de nodige wrevel bij de fans, die de spits nooit in hun harten sloten.

Zaakwaarnemer Mogi Bayat kreeg zelfs een mandaat voor een wintertransfer. Genk wou een budget vrijmaken voor een nieuwe spits.

Sneeuwruimen

De verhoopte transfer kwam er niet in januari. Hoofdreden: Mboyo was geblesseerd. Opnieuw. Ditmaal was het een mysterieus letsel, dat hij op een nog mysterieuzere manier had opgelopen. Toenmalig technisch directeur Gunter Jacob verklaarde dat Mboyo was uitgegleden tijdens het sneeuwruimen. De speler zelf stelde die verklaring inmiddels bij tot ‘uitgegleden tout court’ maar de botkneuzing zorgden voor bijzonder veel ongenoegen. Bij Alex McLeish, die zijn enige doelpuntenmaker kwijtspeelde. Maar ook bij de club, die de plannen voor een transfer in rook zag opgaan en daarop besliste om het financiële risico van een extra spits te schuwen. En bij Mboyo en de medische staf, die het opnieuw oneens waren over de manier waarop met de lastige blessure moest worden omgesprongen.

Volle emmer

Mboyo bleef in Genk. Zondagavond zei McLeish nog te hopen op een snelle genezing van zijn spits, die op dat moment op weg naar Willebroek was, om er een gezellige avond door te brengen met enkele vrienden van Anderlecht.

Was het daar of voordien, dat Mboyo iets verkeerds at, maar op maandag moest de spits verstek geven voor de training met maag- en darmklachten. Inmiddels doken ook de foto’s op van de gezellige reünie in de Carré. Voor het Genkse bestuur - nog maar eens - een bewijs van onprofessioneel gedrag.

De stevige sanctie is nu een signaal naar de rest van de kleedkamer. In volle strijd voor een ticket voor play-off 1 kan die geen nieuwe tweedracht verdragen. KRC Genk zal, zoals dat af en toe gebeurt op de beurs, na het seizoen waarschijnlijk zijn verliezen moeten nemen. En misschien zelfs al blij zal moeten zijn als het de kost van de laatste twee contractjaren van zijn duurste speler kan ontlopen.

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.