De vloek van de Belgische ploegen

Vijf redenen waarom het tien jaar geleden is dat een Belgische ploeg nog eens de Omloop won

Vijf redenen waarom het tien jaar geleden is dat een Belgische ploeg nog eens de Omloop won

Nuyens zorgde in 2005 voor de laatste zege van Quick Step. Foto: Photonews

Kijk maar op de erelijst: het is al tien jaar ­geleden dat een Belgische ploeg nog eens de Omloop Het Nieuwsblad won. Dat was toen Nick Nuyens voor Quick Step-Innergetic na een solo op de Vogelzangstraat won. Sindsdien schreven Gilbert en Vanmarcke de openingsklassieker nog op hun naam, maar dat was in buitenlandse loondienst. Waarom het elke keer spaak loopt voor Belgische ploegen.

Wielrennen op Sportwereld.be

1 Toeval

‘Ik denk dat toeval een grote rol speelt’, zegt ploegmanager Patrick Lefevere. ‘Voor hetzelfde geld wonnen we in 2013 met Stijn Vandenbergh. Nu was hij kansloos in een spurt met twee tegen Luca Paolini. Of het jaar voordien met Tom Boonen die veel te onstuimig was. Hij koerste als een junior. Hij had Sep Vanmarcke onderschat. Ineens voelde hij dat zijn licht uitging, en dat hij niet meer kon spurten.’

Hetzelfde argument kan Lotto aanhalen. Dat dacht in 2010 de macht te grijpen met tweevoudig winnaar Philippe ­Gilbert. Die gaf er op de ­Lange Munte een patat op, maar liep op een dodelijke counter van Flecha.

2 Parcours en tijdstip

Lefevere denkt ook dat het parcours en het tijdstip van de koers er mee voor zorgen dat de grote tenoren nog niet ­honderd procent (kunnen) doorvlammen. Hun topvorm moeten ze pas een paar weken later te pakken hebben. De laatste helling in de Omloop is de ­Molenberg en die ligt nog op 35 km van de streep. ‘Daarna volgt een lange vlakke finale. Het is niet evident om eind februari al veertig kilometer voorop te rijden met een ­jagend peloton achter je aan.’

Lees de volledige analyse van wielerredacteur Hugo Coorevits in onze digikrant!

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.