Veldrijder Laurens Sweeck riskeert twee jaar voor product dat niet op dopinglijst staat

Schorsing dreigt voor Sweeck na infuus met babyvoeding

Schorsing dreigt voor Sweeck na infuus met babyvoeding

Foto: Photopress.be

Laurens Sweeck (21), vicewereldkampioen veldrijden bij de beloften, hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd omdat hij vijf infusen Vaminolact heeft aangekocht. Maar wat is er dan fout met een baby­medicijn, zo vraagt hij zich af. Op 10 maart kent Sweeck zijn lot.

Na een huiszoeking bij dokter Chris Mertens – de spilfiguur in de ozonzaak waarin heel wat sporters circuleren – werden infusen gevonden met opschrift Vaminolact. En ja, ook Laurens Sweeck kocht Vaminolact. Dat medicijn is ontwikkeld als medicijn voor baby’s: het zijn vloeibare aminozuren die bij pasgeboren of vroegtijdig geboren baby’s worden geïnjecteerd als bijkomende bron van voeding. Het product staat niet op de dopinglijst, toch eist de Vlaamse gemeenschap een schorsing van twee jaar voor Laurens Sweeck. ‘Een sportdokter schrijft babyvoeding voor die normaal wordt ingespoten bij zieke kinderen, als recuperatiemiddel. Het gebruik en bezit van infusen die worden geïnjecteerd is een dopingpraktijk’, zo luidt de argumentering.

Ozontherapie

Of Sweeck dan niet wist dat Mertens reclame maakte voor ozontherapie? ‘Over ozontherapie heeft hij mij nooit gesproken.’ Of hij dan geen ozontherapie-apparaat had zien staan? ‘Daar weet ik niets van, en daar ken ik niets van.’

‘Sweeck wordt genoemd in het zogeheten ozondopingdossier-Mertens. Terwijl het niet eens over ozontherapie gaat’ zegt zijn advocaat Johnny Maeschalck. ‘Hij is zelfs niet eens verhoord. Er is zelfs geen enkele positieve test, er is geen verboden middel, er is geen verboden dopingmethode. Ze hebben geprobeerd om iets te vinden om hem te veroordelen, wel, er is niets.’

‘En sinds ik weet dat er naar dokter Mertens een onderzoek loopt, is hij mijn huisdokter niet meer’, zegt Sweeck.

Op 10 maart weet Sweeck, nog geen prof, of de disciplinaire commissie van de Vlaamse gemeenschap oren heeft naar zijn uitleg. Tom Meeusen en Bart Wellens, twee andere veldrijders die worden genoemd in de zaak, moeten, omdat ze prof zijn, voor de wielerbond verschijnen.

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.