OCMW start kinderopvang

OCMW start kinderopvang

’t Ravotje ging gisteren open. Foto: yds

Halle -

Het Halse OCMW start met kinderopvang. Gisteren ging in de Hendrik Consciencestraat 't Ravotje open. Daar kunnen veertien kindjes terecht. De helft van de plaatsen is voorbehouden voor OCMW-cliënten.

't Ravotje ziet er uit als een gewoon rijhuis maar binnen in is het helemaal ingericht als een kinderparadijs waar kleine kinderen naar hartenlust kunnen spelen, eten en rusten. Hier staan vanaf nu elke weekdag drie zelfstandige onthaalmoeders in voor de opvang van maximaal veertien kindjes tussen 0 en 3 jaar. Het OCMW huurt het huis en stond in voor de inrichting, helemaal volgens de normen van Kind & Gezin. Het onthaal van de kinderen zelf, het pedagogische luik van de opvang en de onthaalouders worden begeleid door de Landelijke Kinderopvang.

'De idee is gegroeid toen we in mei vorig jaar de kans kregen op Vlaamse subsidies om de kinderopvang in de stad te optimaliseren. Het OCMW van Halle krijgt via deze weg zes jaar lang telkens 27.500 euro ter beschikking', doet OCMW-voorzitter Marie-Rose Harnie (CD&V) het verhaal. 'Omdat we in Halle steeds vaker geconfronteerd worden met werkloze OCMW-cliënten die we willen activeren om een job te zoeken maar steeds horen krijgen dat dit niet kan omdat ze geen kinderopvang vinden, beslisten we iets aan deze nood aan kinderopvang te doen. Zo kan het gebrek aan kinderopvang geen excuus meer zijn om niet naar werk te zoeken, om een opleiding te volgen of om Nederlands te leren wat de kansen op de arbeidsmarkt in Halle aanzienlijk vergroot'.

'Omdat een echt kinderdagverblijf opstarten heel wat formaliteiten en strenge regels inhoudt, hebben we het over een andere nieuwe boeg gegooid. We zijn een samenwerking aangegaan met een bestaande speler op de markt in de kinderopvang, de Landelijke Kinderopvang, om een groepsopvang te organiseren met onthaalmoeders. Hier kan men veel sneller aan de slag omdat hier andere criteria gelden dan voor een echt kinderdagverblijf', aldus Marie-Rose Harnie. 'In Halle is deze vorm van samenwerking helemaal nieuw. Het OCMW kon vrij snel een huis huren dat we vroeger nog gebruikt hebben voor de opvang van asielzoekers. Met eigen personeel hebben we deze woning aangepast en opgeknapt. Zelfs de tuin werd helemaal kindvriendelijk gemaakt.'

''t Ravotje kan meteen ook het nijpend gebrek aan kinderopvang in Halle helpen oplossen. Van de veertien beschikbare opvangplaatsen zijn er slechts de helft voorbehouden voor kinderen van OCMW-cliënten terwijl de rest gewone opvangplaatsen zijn. Op die manier maken we een gezonde mix. Zoals steeds bij de Landelijke Kinderopvang betalen de ouders een bijdrage op basis van hun inkomen', aldus Marie-Rose Harnie. 'Voor onze OCMW-cliënten biedt de kinderopvang bijkomende voordelen. Ze leren er spelenderwijs Nederlands, hun kinderen krijgen hier gezonde voeding wat voor gezinnen in armoede niet altijd evident is en de gezondheid van hun kinderen wordt opgevolgd. Doordat ouders meer kansen krijgen om een job aan te nemen, raken ze sneller uit de cirkel van de armoede'.

't Ravotje zal nu vijf jaar lopen als proefproject. Als het een gunstige evaluatie krijgt, kan het project wellicht uitgebreid worden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio