Politieke fracties eensgezind over noodzaak van nieuwbouw

Kleuterschool wordt afgebroken en herbouwd

Kleuterschool wordt afgebroken en herbouwd

Directrice Marleen Janssens, burgemeester Koen T’Sijen en schepen van Onderwijs Ria Van Den Heuvel voor het schooltje dat straks tegen de grond gaat. Foto: jodw

Boechout -

De gemeentelijke kleuterschool op het Jef Van Hoofplein wordt afgebroken. De school - die amper 15 jaar oud is - voldoet niet. De gemeente wil op dezelfde plaats een nieuwe school bouwen.

Herstellingen, dringende werken en dagvaardingen, lekkende plafonds, een instabiel dak, zwammen en schimmels, doorweekt isolatiemateriaal, vastzittende schuifdeuren, slecht geïsoleerde klaslokalen... De kleuterschool van Boechout heeft het op die 15 jaar allemaal meegemaakt. Op een bepaald moment zelfs een veiligheidsnet onder het plafond van de polyvalente zaal gespannen.

‘De problemen aan de school zijn structureel’, zegt burgemeester Koen T’Sijen (Pro). ‘Een restauratie kan niet alle fundamentele problemen wegnemen en brengt misschien ook nieuwe gebreken aan het licht. Uit berekeningen blijkt dat de kostprijs van een restauratie die van een nieuwbouw benadert of zelfs overschrijdt. Daarom kiezen we voor een nieuwbouw.’ Ook de oppositiefractie N-VA is voorstander van een nieuwbouw.

Lijdensweg van 15 jaar

De kleuterschool werd in 2000 ingehuldigd. Na een juridische procedure tegen de aannemer en de architect werden er vanaf 2008 verschillende instandhoudingswerken en herstellingen uitgevoerd. Toen zich daarop nieuwe problemen met waterinfiltratie voordeden, dagvaardde het gemeentebestuur de aannemer en de architect opnieuw. Maar de rechtbank van eerste aanleg en het hof van beroep oordeelden dat de termijn van de tienjarige aansprakelijkheid verstreken was.

Het gemeentebestuur stelt nog dit nog een architect aan. ‘Met de Vlaamse overheid zijn verregaande besprekingen aan de gang voor een subsidiëring van 70% van de bouwkost. De gemeente financiert de overige 30%. We hopen dat halverwege 2016 de bouw van de nieuwe kleuterschool kan starten, zodat de nieuwe school in gebruik kan genomen worden bij aanvang van het schooljaar 2017-2018’, zegt T’Sijen. ‘De kleuters krijgen twee jaar lang een onderkomen in de scholen aan het Jef Van Hoofplein en de Hovesesteenweg.’

Directrice Marleen Janssens zegt tevreden te zijn dat er een einde komt aan een lang aanslepend probleem, Lode Van Brussel, voorzitter van de oudervereniging, heeft begrip voor de situatie: ‘Als je moet werken in een gebouw vol met fouten, dan houdt het op een bepaald moment op. Hopelijk gaan onze kleuters niet al te veel nadeel ondervinden van de overgangsperiode.’

Gisteren kregen alle kinderen van de school een brief mee waarin de beslissing van het gemeentebestuur aan de ouders werd toegelicht.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio