VS benoemen eerste ambassadeur in Somalië sinds 1991

VS benoemen eerste ambassadeur in Somalië sinds 1991

Foto: AFP

De Verenigde Staten hebben een ambassadeur benoemd in Somalië, de eerste in een kwarteeuw. Dat meldt de Amerikaanse diplomatie dinsdagavond. Na jaren van conflict raakt het land er stilaan weer bovenop.

De nieuwe ambassadeur heet Katherine S. Dhanani. Volgens het Witte Huis gaat het om een ‘historische benoeming’. De Amerikaanse Senaat moet de benoeming wel nog bevestigen in een persbericht.

Washington opent voorlopig nog geen ambassade in Mogadishu. Dhanani zal actief zijn vanuit de Amerikaanse ambassade in Nairobi (Kenia).

Somalië heeft geen reële centrale overheid sinds de val van het autoritaire regime van president Siad Barre in 1991. Sindsdien is het in een permanente staat van burgeroorlog, overgeleverd aan de grillen van warlords, criminele bendes en islamistische groepen.

Al-Shabaab, de gewapende islamisten met banden met al-Qaida, zijn het belangrijkste obstakel voor vrede in Somalië. De eerste verkiezingen met meerdere partijen en algemeen stemrecht in 40 jaar zijn er gepland in 2016.

Het land, geleid door president Hassan Sheikh Mohamud, geniet grote internationale steun. Maar aanhangers van Mohamud raken ontgoocheld over zijn beleid.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees