‘Er moet een nieuwe burgerdienst komen voor de jeugd’

© Joris Herregods

Herman De Croo, Wim Opbrouck, Dirk De Wachter. Het zijn maar enkelen van de bekende koppen die hun handtekening onder een open brief van het Platform Jongeren voor de Samenleving zetten. Die wil een alternatieve burgerdienst op de politieke agenda plaatsen, zo berichten De Morgen en De Standaard woensdag.

sdv

Het verbond van een 150-tal verenigingen uit de sociale sector hoopt met de steun van uiteenlopende gezichten (lees: van Frank Deboosere over Isabelle Durant tot de gebroeders Dardenne) zo’n dienst uitgerold te zien. De samenlevingsdienst die ze voor ogen hebben, moet bedoeld zijn voor alle Belgische jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Die zouden, los van hun competenties, studieniveau en achtergrond, de mogelijkheid moeten krijgen om zich een half jaar lang voltijds in te zetten voor solidaire projecten in de sociale, culturele en milieusector.

In ruil moeten ze vergoed en verzekerd worden en een hele reeks aan vormingen kunnen volgen. 'Zo’n programma zal hen helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen, zich nuttig te voelen, zich in te zetten voor de gemeenschap, een job te vinden', zo staat te lezen in een memorandum van het Platform.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen