Huts verliest proces tegen haven

Huts verliest proces tegen haven

Fernand Huts: een slag verloren, nog niet de oorlog Foto: Joris Herregods

Antwerpen -

De Antwerpse haven heeft in 2012 volkomen terecht de grote terminaluitbaters 51 miljoen euro aan boetes kwijtgescholden. 'Een particuliere schuldeiser zou dat ook gedaan hebben', oordeelt de rechtbank. Dat meldt de Gazet van Antwerpen woensdag.

Op 7 maart 2013 spande Katoen Natiebaas Fernand Huts in Brussel bij de rechtbank van eerste aanleg een proces in tegen het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (GHA). En in één ruk ook tegen het Vlaams Gewest en de twee grootste terminaluitbaters in Antwerpen: het Singaporese PSA en DP World uit de emiraten.

Beide staatsgecontroleerde maatschappijen kregen tien jaar geleden elk een concessie aan het Deurganckdok. In het contract stonden voor het eerst ‘volumeverplichtingen’ met zware boetes als zij niet, jaar na jaar, een bepaalde overslag aan containers zouden halen.

Maar toen kwam de crisis. In plaats van te stijgen liep de trafiek aan het Deurganckdok terug. Volgens het contract liepen de boetes op. Van 2008 tot 2012 ging het al om 51,3 miljoen aan theoretische boetes.

De haven stuurde evenwel geen facturen. Om juridisch in orde te zijn besliste het GHA in het najaar van 2012 de globale boete te reduceren tot 13,5 miljoen. Huts - die wél boetes kreeg - reageerde vertoornd en begon meteen een resem processen.

In beroep

De haven heeft over de hele lijn gelijk gekregen. Volgens de rechtbank is er geen enkele reden om de concessiecontracten van PSA en DP World te verbreken. Er is ook geen sprake van ‘onrechtmatige staatssteun’. Globaal noemt de rechtbank de eisen van Huts 'toelaatbaar maar ongegrond'. Huts was voorlopig niet bereikbaar, maar liet per sms weten in beroep te gaan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees