‘Jongeren tot burger opleiden met samenlevingsdienst’

‘Jongeren tot burger opleiden met samenlevingsdienst’

Foto: Photo News

Bekende Belgen uit de politiek, de wetenschap en culturele sector scharen zich achter een oproep om een wettelijk statuut rond een ‘samenlevingsdienst’ in te voeren.

Wim Opbrouck is een van de bekende Belgen die een oproep voor een statuut rond een ‘samenlevingsdienst’ ondertekenden. Bij een samenlevingsdienst kunnen jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar zich gedurende een halfjaar tot een jaar engageren, bijvoorbeeld in de sociale sector. In ruil krijgen ze een kleine vergoeding.

De vzw Platform Jongeren voor de Samenleving is al jaren een grote pleitbezorger van zo’n statuut. Volgende week lanceert de vzw een nieuwe oproep en voor het eerst wordt die gedragen door personen uit de culturele sector, wetenschap en politiek.

Naast Opbrouck scharen zich onder anderen professor psychiatrie Dirk De Wachter (KU Leuven), minister van staat Herman De Croo (Open VLD) en Eric Corijn, professor aan de VUB, achter de oproep. ‘Het kan een manier zijn om mensen iets te laten doen voor anderen die niét tot hun eigen groep behoren, bijvoorbeeld omdat ze dezelfde achtergrond hebben of dezelfde taal spreken’, zegt Corijn. ‘Zo leid je mensen op tot burger van een samenleving.’

Sven Gatz, Vlaams minister van Jeugd, staat evenwel niet te springen om een wettelijk statuut voor een burgerdienst in te voeren. De proefprojecten die zijn voorganger Pascal Smet (SP.A) in 2011 op poten heeft gezet, werden niet verlengd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees