'Vondeling Jules verkeert in prima gezondheid'

OCMW-voorzitter Fons Duchateau met vondeling Jules. Foto: rr

Antwerpen / Borgerhout -

In de eerste helft van december is een kindje gevonden in de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders in Borgerhout. Jules, de tijdelijke naam die het kind meekreeg, verkeerde in prima gezondheid. Zo meldt Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau woensdag op een personferentie.

Toen het kindje in december werd aangetroffen in de vondelingenschuif, droeg het enkel een luier en was het toegedekt met het dekentje dat in de schuif lag. 'Onze dokter-vrijwilliger verklaarde na onderzoek dat het kindje dezelfde dag geboren was. Afgaande op de manier waarop de navelstreng was doorgeknipt, menen we te mogen besluiten dat Jules zonder medische bijstand is geboren,' verklaart OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).

De naam Jules werd gekozen door de dame die hem in de vondelingenschuif aantrof. Volgens de vooropgestelde procedure werd de OCMW-voorzitter vervolgens op de hoogte gebracht van de vondeling. Als wettelijke voogd van de vondelingen op het Antwerpse grondgebied, bracht hij politie, parket en labo op de hoogte.

'Moeder niet afschrikken'

Er werd bewust voor gekozen om het nieuws zo lang mogelijk uit de pers te houden. 'Een radeloze moeder wordt door de persaandacht afgeschrikt, wat de kansen op een hereniging tussen moeder en kind doet afnemen,' luidt de verklaring. 'Ik zou dan ook graag alle betrokken diensten bedanken die er alles aan gedaan hebben om dit geheim te houden. Dat is niet evident, net omdat er zo veel mensen bij betrokken zijn, maar we moeten onze prioriteiten stellen,' aldus Duchateau.

'Helaas heeft de moeder zich de voorbije maanden niet aangemeld. Zij heeft wel de infobrief en het puzzelstukje meegenomen en kan dus, zelfs veel later, contact met ons opnemen om informatie over haar zoon te krijgen'. Jules bevindt zich nu in een pleeggezin en stelt het goed. Na een wachttijd van zes maanden, kan het pleeggezin een officiële adoptieprocedure opstarten.

yer', 'wid': '_1467261', 'uiconf_id': '21813201', 'flashvars': { 'vast': { 'plugin' : true, 'position': 'before', 'relativeTo': 'PlayerHolder', 'numPreroll':'1', 'prerollInterval':'1', 'prerollStartWith':'1', 'prerollUrl':prerollUrl, 'postrollUrl' : prerollUrl.replace('preroll', 'postroll'), 'numPostroll' : '1', 'preSequence':'1', 'postSequence':'1', 'timeout':'4', 'storeSession':true, 'prerollInterval':'1', 'skipOffset' : '15' }, 'skipBtn': { 'label': 'Advertentie overslaan' }, 'adsOnReplay':true, 'noticeMessage': { 'plugin':'true', 'text': 'Advertentie overslaan binnen {sequenceProxy.skipOffsetRemaining|timeFormat}' } }, 'cache_st': '1406844802', 'entry_id' : '0_j17u3hif' });

 

Zevende vondeling

Het zou al het zevende kind zijn dat in de schuif werd gelegd sinds ze in 2000 werd geïnstalleerd. In sommige gevallen kon het kind herenigd worden met de moeder, in andere gevallen vond het een pleeggezin. Hoe het de eerdere vondelingen verging kan je hier lezen.

Het vondelingenluik is een initiatief van de vzw Moeders voor Moeders en bevindt zich in de Helmstraat in Borgerhout. De laatste keer dat er een kindje in de Antwerpse vondelingenschuif werd gelegd dateert van november 2012. Wie er een kind achterlaat kan een puzzelstukje meenemen. Het andere stukje volgt de baby. Zo kan de moeder opnieuw contact zoeken. Hier lees je meer over hoe de schuif werkt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees