‘Gebrek aan daadkracht leidde tot ergste vluchtelingencrisis sinds WOII’

‘Gebrek aan daadkracht leidde tot ergste vluchtelingencrisis sinds WOII’

Door het vetorecht van de vijf permanente leden in de VN-Veiligheidsraad slaagt men er niet in om de conflicten in Syrië, Irak, Gaza, Israël en Oekraïne het hoofd te bieden. Foto: Photo News

Het gebrek aan daadkracht van de internationale gemeenschap om conflictsituaties het hoofd te bieden, heeft geleid tot een van de ergste vluchtelingencrisissen die de wereld gekend heeft sinds de Eerste Wereldoorlog. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in haar jaarrapport van 2014. In Oekraïne worden beide conflictpartijen verantwoordelijk geacht voor mensenrechtenschendingen.

Voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog steeg het aantal ontheemden in de hele wereld uit boven de 50 miljoen. ‘Het is weerzinwekkend om te zien hoe rijke landen hun energie en middelen investeren in het buiten houden van mensen in plaats van het beschermen van mensenlevens’, aldus Karen Moeskops, directrice van Amnesty International Vlaanderen, bij de voorstelling van het jaarrapport.

‘Het beleid van de Europese Unie en de lidstaten was, met een enkele uitzondering, vooral gericht op de wens om vluchtelingen en migranten buiten de grenzen te houden’, klinkt het. ‘De globale vluchtelingencrisis gaat enkel verergeren indien er niet onmiddellijk maatregelen getroffen worden.’

Door het gebrek aan veilige, legale wegen voor vluchtelingen en migranten naar Europa, en de vastberadenheid van de EU om de grenzen te verzegelen, probeerden ongeziene aantallen Europa te bereiken via zee. Maar volgens cijfers van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR verloren maar liefst 3.400 vluchtelingen en migranten hun leven op de Middellandse Zee, ‘wat het de meest gevaarlijke zeeroute voor migranten ter wereld maakt’.

De organisatie hekelt nog de illegale uitwijzingen door Bulgarije, Spanje en Griekenland naar Turkije en Marokko. Daarnaast zitten de detentiecentra voor migranten - de ‘kerkers van Fort Europa’, zoals Amnesty ze noemt - vol, of is de capaciteit zelfs overschreden. De omstandigheden daar zijn volgens Amnesty vaak ‘ontzettend’.

En ook de VN-Veiligheidsraad krijgt een veeg uit de pan. Die slaagt er niet in om de conflicten in Syrië, Irak, Gaza, Israël en Oekraïne het hoofd te bieden, door gevestigde belangen en politiek opportunisme. Amnesty roept de vijf permanente leden (VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië, red.) van de Veiligheidsraad dan ook op om af te zien van hun vetorecht wanneer er sprake is van genocide of andere wreedheden op grote schaal.

‘Grove schendingen van de mensenrechten door beide conflictpartijen in Oekraïne’

In het jaarraport werd ook de crisis in Oekraïne onder de loep genomen. Daar zijn volgens Amnesty beide conflictpartijen verantwoordelijk voor grove schendingen van de mensenrechten. De organisatie is onder meer ‘bezorgd over het gebruik van artillerie op residentiële gebieden’.

Volgens de organisatie zijn veel van de meer dan 4.000 slachtoffers in het Oekraïense conflict te wijten aan het willekeurig gebruik van geweld door zowel de separatisten als de pro-Kievbataljons, zoals het gebruik van ongeleide mortieren en raketten in burgergebieden. ‘We maken ons zorgen over wat 2015 brengt’, aldus nog Moeskops. Ze herinnert eraan dat de akkoorden die in de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn afgesloten, niet worden nageleefd.

Moeskops wijst ook hier op het probleem van de ontheemden. Het gaat om bijna een miljoen mensen die door het conflict in het Donetsbekken hun woningen hebben moeten achterlaten. ‘Daar moeten structurele oplossingen voor komen’, stelt Moeskops.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees