Zo verging het eerdere vondelingen

Zo verging het eerdere vondelingen

Archiefbeeld. Deze baby werd niet in de schuif gelegd. Foto: REUTERS

Sinds 2000 heeft Moeders voor moeders een vondelingenschuif in Borgerhout. Zeven jaar later was Thomas De Kleine de eerste baby die er te vondeling werd gelegd. Alle baby’s krijgen aanvankelijk de naam ‘De Kleine’ mee als ze worden gevonden. Ook op andere plaatsen werden al baby’s achtergelaten, vondelingen aan het ziekenhuis van Schaarbeek en aan het station van Essen beroerden het hele land.

Emma, 30/08/2004, Tientallen adoptieaanvragen

Een klein meisje werd in 2004 voor een huisdeur in de Merksemse Laaglandlaan te vondeling gelegd. De ambulanciers die haar kwamen ophalen gaven haar de naam Emma. Tientallen mensen boden zich aan als adoptieouder. Een jaar later werd ze definitief geadopteerd door een gezin .

Jasper Van Essen, november 2006, Achtergelaten in het station

Jasper werd achtergelaten in het station van Essen. Hij verbleef een tijdje in een opvangtehuis alvorens te worden toegewezen aan adoptieouders. De naam Jasper verwees naar Marc Jaspers, de verantwoordelijke politieagent. Maar zijn adoptieouders hebben de jongen ondertussen een andere naam gegeven.

Vier jaar later werd zijn biologische moeder teruggevonden. Het bleek om een Nederlandse vrouw te gaan, die zich moest verantwoorden voor de rechter.

Thomas De Kleine, 17/11/2007, Eerste kindje in de vondelingenschuif

Thomas De Kleine was het eerste kindje dat in de vondelingenschuif (foto) van Moeders voor Moeders in Borgerhout wordt achtergelaten. Hij was toen 5 à 6 dagen oud. Thomas woont nu in een adoptiegezin en heeft een nieuwe naam. De moeder nam een stempel met de voetafdruk van het kindje en kan zo later opnieuw contact opnemen.

Michaël De Kleine, 18/07/2009, Genoemd naar de aartsengel

Deze gezonde jongen lag ingeduffeld in een dekentje en met een pampertje in de vondelingenschuif. Hij was vermoedelijk twee dagen oud. De moeder nam het puzzelstukje uit de schuif mee waarmee ze later de band met haar kind kan bewijzen. ‘We hebben er nu een engelbewaarder bij. Vandaar dat we kozen voor Michaël, naar de aartsengel’, zei Monique Verdickt, voorzitster van Moeder voor Moeders.

Mila Palfijn, 5/10/2010, Achtergelaten in parking supermarkt

In een ondergrondse parking aan de Groene Vallei in Gent werd een meisje van nog geen dag oud gevonden. Ze verkeerde in goede gezondheid. Een voorbijganger trof het kind rond de middag aan in de ondergrondse parking van een GB-vestiging. Het blanke meisje lag in een deken gewikkeld in een maxi-cosi. Het personeel van het Jan Palfijnziekenhuis waar ze naartoe werd gebracht gaf haar de naam Mila Palfijn.

De moeder werd de dag nadien al teruggevonden, het ging om een vrouw uit Merelbeke. Achteraf moest ze zich voor de rechter verantwoorden. Ze verklaarde dat ze financiële problemen had, en niet voor de baby kon zorgen. Ze is moeder van nog twee kinderen van zeven en één jaar oud. De baby werd opgenomen door een pleeggezin.

Adriaan, 26/07/2012, Geadopteerd door pleegouders

Adriaan werd achtergelaten bij Moeders voor Moeders. Een maand later werd hij in een gastgezin geplaatst, dat besloot om hem te adopteren.

Herenigd met moeder, augustus 2012

In de zomer van 2012 werd een baby in de schuif gelegd, maar dat werd pas drie maanden later bekend gemaakt. De baby was intussen al herenigd met de moeder. Die had zich na twee weken bedacht en kwam haar baby terughalen.

Pieter, 4/11/2012, Puzzelstukje

Ook dit pasgeboren jongetje lag in de vondelingenschuif. Het jongetje woog 3,900 kilogram, was 52 centimeter groot en verkeerde in goede gezondheid. OCMW-voorzitter Leen Verbist werd aangesteld als voogd. De persoon die Pieter afleverde nam een puzzelstukje van Moeders voor Moeders uit de schuif. Zo kan de ouder zich later nog kenbaar maken. Voor zover bekend is dat bij Pieter nog niet gebeurd.

Baby in handdoek aan ziekenhuis, 29/12/2013

Aan de ingang van het Paul Brienziekenhuis in Schaarbeek werd een pasgeboren jongetje in een boodschappentas achtergelaten, gewikkeld in een deken. De baby werd gevonden door een bewakingsagent van het ziekenhuis. Het kindje werd overgebracht naar het kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Jette.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees