Opnieuw drones boven Parijs: ‘Ze willen angst zaaien’

Opnieuw drones boven Parijs: ‘Ze willen angst zaaien’

Foto: AFP

Boven de Franse hoofdstad Parijs zijn in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw drones gespot. Volgens veiligheidsexperts vormen die vliegende toestellen geen concreet gevaar. ‘Ze willen gewoon angst zaaien’, klinkt het.

De drones werden waargenomen in de nacht van dinsdag op woensdag, tussen 22 en 1 uur. Ze zijn gezien door getuigen en agenten, die niet konden zeggen over hoeveel toestellen het precies ging. Dat gebeurde onder meer in de omgeving van de Place de la Concorde, waar de Amerikaanse ambassade nabij ligt. De op afstand bestuurde toestellen zijn ook gespot langs de Seine en de Eiffeltoren. De zones waar ze over vlogen, komen grotendeels overeen met de plaatsen waar de vorige nacht vijf drones zijn waargenomen.

‘Angst zaaien’

Het gerecht is dinsdag een onderzoek gestart voor het ‘vliegen met een luchtvaartuig in een verboden zone’. De speurders hebben het raden naar de motieven van de herhaalde dronevluchten. Volgens veiligheidsexperts worden de drones bestuurd door enthousiastelingen die gewoon angst willen zaaien.

‘Ze willen de autoriteiten volgens mij tonen dat ze de mensen niet kunnen beschermen’, zegt luchtveiligheidsexpert Christophe Naudin. ‘Want nu zijn die drones misschien nog geen echte bedreiging, maar binnen enkele jaren zullen ze dat wel worden. Dit is de manier van de bestuurders om te tonen dat de overheid daar niet klaar voor is. Beeld je maar eens in wat ze zouden kunnen doen als ze explosieven kunnen meedragen.’

Echt bang hoeven de mensen niet te zijn, want de toestellen kunnen niets met zich meedragen en zouden nauwelijks schade aanrichten als ze tegen een gebouw vliegen. Ze zouden hoogstens een voetganger kunnen verwonden.

De politie heeft nog niet ingegrepen tegen de vliegende toestellen. ‘Het is bijna onmogelijk om een drone te intercepteren boven bebouwd gebied’, zegt Naudin. ‘Je kan ze niet neerschieten boven een stad, want ze kunnen dan tegen een gebouw of tegen iemand die op een terras staat vliegen.’

Onrust

Een dikke maand geleden zorgde een onbekende drone boven het Elysée nog voor de nodige onrust bij onze zuiderburen. Sinds oktober zijn in de omgeving van Franse kerncentrales een twintigtal drones gezien. De daders konden niet geïdentificeerd worden.

In de Franse hoofdstad zijn momenteel talrijke veiligheidstroepen ingezet, na de dodelijke aanslagen begin januari tegen onder meer het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees