Werknemers kijken uit naar financieel gezonde werkgever

Werknemers kijken uit naar financieel gezonde werkgever

Foto: Jobat.be

Werknemers zijn minder zeker over de economische toekomst dan werkgevers. Bij de zoektocht naar een job staat een financieel gezonde werkgever daarom bovenaan hun verlanglijst. Dat blijkt uit een bevraging van Tempo-Team.

Tempo-Team bevroeg 1.857 werknemers en 600 werkgevers in België, Nederland en Duitsland. Daaruit blijkt dat ruim de helft van de werkgevers en een derde van de werknemers een herstel van de economie verwacht voor eind 2016. Werknemers zijn dus minder zeker over de toekomst dan werkgevers. Ze zoeken daarom vooral naar stabiliteit in hun werk. Werken voor een financieel gezond bedrijf staat vandaag bovenaan hun verlanglijst, gevolgd door een goed loon en een boeiende job.

De zoektocht van werknemers naar jobzekerheid gaat echter ten koste van hun jobtevredenheid. Eén op de drie werknemers zegt dat werken steeds 'minder werkbaar' wordt. Vier op de tien heeft meer zorgen door zijn werk dan zou mogen of moeten, de helft ervaart meer stress en werkdruk dan goed is en een derde ziet de spanning op de werkvloer tussen collega's toenemen.

Werknemers zoeken hun toevlucht in coachen en opleiding. Driekwart is van plan om zich nieuwe vaardigheden eigen te maken. Veertig procent zegt open te staan om zijn loopbaan ernstig te herbekijken. Evenveel werknemers zeggen zich ervan bewust te zijn dat de eigen gezondheid en een gezonde loopbaan hand in hand gaan. De vraag is of ze al die voornemens ook allemaal waarmaken.

Voldoende kansen?

"Ze zijn er zich alleszins van bewust dat het anders moet en kan", zegt Philippe Melis van Tempo-Team. "Begeleiding, opleiding en coaching zijn de recepten om langer werken mogelijk te maken. Het is dé manier om kwaliteitsvolle jobs te creëren met voldoende ontwikkelingsmogelijkheden."

Werkgevers weten dat ook, merkt Tempo-Team. De helft van de bevraagde werkgevers erkent het belang van coaching en opleiding als antwoord op langer werken. Of er wat dat betreft ook voldoende inspanningen gebeuren, daar zijn werkgevers en werknemers het minder over eens.

Bijna de helft van de werkgevers is ervan overtuigd dat ze voldoende opleidingskansen geven, wat slechts door een derde van de werknemers bevestigd wordt. Evenveel werkgevers zeggen werk te maken van coaching. Slechts een kwart van de werknemers kan zich daarin vinden. Werkgevers leggen de bal echter in het kamp van de werknemers. Zij moeten zelf meer initiatief nemen en zeggen wat ze nodig hebben, wanneer ze dat nodig hebben én waarom, menen de werkgevers.

>

>

>

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees