‘Betalingsgedrag bedrijven op pre-crisisniveau’

In het vierde kwartaal van vorig jaar werden in België bijna zeven op de tien (68,2 procent) facturen door bedrijven op tijd betaald. Daarmee zit het betalingsbedrag van de bedrijven opnieuw op het niveau van voor de start van de financiële crisis in 2008, zo meldt handelsinformatiekantoor Graydon woensdag. Ook de federale overheid betaalt steeds meer facturen op tijd, al valt de FOD Justitie stevig uit de toon.

Bedrijven in Vlaanderen en Brussel betalen respectievelijk 69,30 procent en 69,65 procent van de facturen op tijd, in Wallonië is dat 63,52 procent.

Uit de Graydon-studie blijkt ook dat het aantal grove wanbetalingen opnieuw is afgenomen. Eén op de twaalf facturen wordt pas na 90 dagen of helemaal niet betaald. ‘Dit is nog steeds 8 procent, maar zelfs in jaren van economische voorspoed noteert Graydon tussen 7 en 9 procent wanbetalingen’, klinkt het.

Ook van bij de federale overheid is er goed nieuws. Zij betaalde in het vierde kwartaal 90 procent van haar facturen op tijd. Alleen de federale overheidsdienst Justitie valt uit de toon: ‘aan slechts 37 procent van de toegestuurde facturen werd door Justitie volgens afspraak voldaan, terwijl ruim een vijfde meer dan 90 dagen te laat werd betaald’.

De Vlaamse overheid betaalt een vijfde van haar facturen meer dan 90 dagen te laat (maar ook wel 72 procent binnen de afgesproken termijn).

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees