Alles wat u moet weten over Kuurne-Brussel-Kuurne

Foto: kuurne-brussel-kuurne.be

Een dag na de Omloop Het Nieuwsblad moet het peloton alweer vol aan de bak. Zondag staat met Kuurne-Brussel-Kuurne immers de traditonele afsluiter van het Vlaamse openingsweekend op het programma. Ontdek hier alles wat u moet weten over 'de koers die geen genade kent'.

67ste editie

De wedstrijd werd voor het eerst in 1945 ingericht en wordt altijd gereden op de negende zondag van het jaar, tevens de dag na de Omloop Het Nieuwsblad en daarom wordt de wedstrijd ook wel eens gezien als een herkansing voor degenen die de dag ervoor faalden. Vorig jaar mocht Tom Boonen voor de derde maal de traditionele Ezelstrofee in ontvangst nemen en werd hij alleen recordhouder. Van de 67 keer stond maar liefst 52 keer een landgenoot op het hoogste schavot, al werd die Belgische hegemonie de laatste jaren wel vaak doorbroken. Bekijk de volledige erelijst hier.

Ondanks de zware passage door de Vlaamse Ardennen (zie lager), draait het vaak uit op een sprint. Een sprint ook van de sterke beren want zo vroeg op het seizoen kunnen enkel renners met de nodige inhoud en weerstand overleven. Van de huidige generatie konden naast Boonen ook Cavendish en Chris Sutton al zegevieren in Kuurne. Van de laatste acht edities kon Quickstep vijf keer winnen en ook nu behoren de mannen van Patrick Lefevere tot de favorieten.

Sinds 2005 is de wedstrijd onderdeel van het continentale circuit van de UCI, de UCI Europe Tour, behoort het tot de 1.1-categorie.

Het parcours

Een helse race met een hemelse finish, zo omschrijft de organisatie zelf. Het parcours is 195 kilometer lang en de start en aankomst worden effectief in Kuurne gegeven maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, wordt de stad Brussel niet aangedaan. De renners rijden wel via Oudenaarde richting hoofdstad maar keren in Voorde, een deelgemeente van Ninove, weer westwaarts om dwars door de Vlaamse Ardennen terug te keren naar Kuurne. Na 164 kilometer volgen nog twee plaatselijke ronden van 16 kilometer. Bekijk het kaartje hier.

Onderweg wachten de renners negen officiële hellingen. Zij voeren een natuurlijke schifting door maar liggen te ver van de finish om als echte scherprechters te fungeren. Die rol is weggelegd voor het weer (zie lager).

De negen hellingen:
na 36km: Edelare top in Edelare (7% max)
na 89km: La Houppe in Flobecq (10% max)
na 97km: Kanarieberg in Ronse  (14% max)
na 102km: Kruisberg in Ronse (9% max)
na 108km: Hotond in Kluisbergen (7,5% max)
na 113km: Cote du Trieu in Mont de l'Enclus (13% max)
na 117km: Oude Kwaremont in Kwaremont (11,6% max)
na 136km: Holstraat in Anzegem (12% max)
na 143km: Nokereberg in Nokere (7% max)

Deelnemers:

KBK garandeert elk jaar opnieuw een sterk deelnemersveld met 25 ploegen, waarvan 12 WorldTour-ploegen. Achter de namen die de dubbel Omloop-Kuurne rijden staat traditioneel wel nog een vraagteken, afhankelijk van de omstandigheden waarin zaterdag al gekoerst moest worden.

Tom Boonen start als titelverdediger met het nummer 1 maar met Mark Cavendish heeft Etixx-Quickstep een tweede, grote kanshebber en ex-winnaar in de rangen. Andere favorieten zijn André Greipel en Jürgen Roelandts (Lotto-Soudal), Christopher Sutton en Elia Viviani (Team Sky), Alexander Kristoff (Katusha), Moreno Hofland en Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet (BMC), Arnaud Demare (FDJ) en Nacer Bouhanni (Cofidis). Bekijk hier de volledige deelnemerslijst.

Het weer:

Zo vroeg op het seizoen kunnen de weergoden nog spelbreker zijn: zo moesten de edities van 1986, 1993 en 2013 door de weersomstandigheden worden afgelast. Maar ook wanneer de koers wél kon doorgaan, was dat vaak in helse omstandigheden. En ook deze keer belooft het echt Flandrien-weer te worden want volgens het KMI trekt in de nacht van zaterdag op zondag en zondagvoormiddag een zeer actief regengebied over het land en gaat het stevig waaien, daarna krijgen we wisselvallig weer met buien. Het wordt wel zacht met maxima rond 10 graden. Bekijk hier de recente weersvoorspellingen.

Praktische info:

Om 12 uur stipt wordt de wedstrijd aan de Kuurnse renbaan op gang geschoten en de aankomst wordt verwacht tussen 16u30 en 17 uur, opnieuw aan de Hippodrome.

De finale wordt elk jaar live op televisie uitgezonden en behoort zelfs tot de top drie van meest bekeken wielerklassiekers. De wedstrijd is echter ook al van start tot finish te volgen op onze website via onze live-verslaggeving.

Wil jij ook eens jouw Kuurne-Brussel-Kuurne rijden? Dat kan, want zaterdag blazen enkele duizenden wielerliefhebbers een dag voor de profs al verzamelen aan de Kubox op de Kuurnse renbaan voor een parcours van 40, 70 of 100 kilometer. Lees meer

Wielrennen op Sportwereld.be

Lees zondag 1 maart Het Nieuwsblad helemaal gratis. Alles over de Omloop Het Nieuwsblad en een vooruitblik op Kuurne-Brussel-Kuurne. Schrijf je nu in! Klik hier >

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.