Brussels Airport goedkoper dan grote West-Europese concurrenten

Brussels Airport goedkoper dan grote West-Europese concurrenten

Foto: BELGA

Zaventem -

Brussels Airport is goedkoper voor luchtvaartmaatschappijen dan de belangrijkste concurrerende luchthavens in Europa. Dat blijkt uit een studie in opdracht de Nederlandse overheid naar de concurrentiepositie van Schiphol. Londen Heathrow blijkt met voorsprong de duurste van elf onderzochte luchthavens. Istanboel en Dubai zijn goedkoper dan Zaventem.

Het onderzoek omvat Londen Heathrow, Londen Gatwick, Frankfurt, Charles de Gaulle in Parijs, Zürich, München, Madrid, Schiphol, Brussel, Istanboel en Dubai. De onderzoekers vertrokken van een pakket vliegtuigtypen dat 97 procent van het totaal aantal vliegtuigbewegingen op Schiphol in 2013 vertegenwoordigt.

Verschillende luchthavengelden, heffingen en overheidsheffingen werden in rekening gebracht. Brussel is een klein beetje goedkoper dan Schiphol.

Opvallend is dat de kosten op veel luchthavens tussen 2003 en 2014 aanzienlijk zijn gestegen. In Brussel was dat veel minder het geval, waardoor de prijspositie van Brussels Airport gaandeweg is verbeterd tegenover de andere belangrijke hubs in Europa.

In 2003 waren bijvoorbeeld ook Madrid en Londen Gatwick goedkoper dan Brussel, wat vorig jaar niet langer het geval was.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees