Merelbeke wil eigen Twitteraccount in handen krijgen

Merelbeke wil eigen Twitteraccount in handen krijgen

Foto: Twitter

Merelbeke -

Sinds 2010 bestaat er een Twitteraccount ‘Gemeente Merelbeke’, die regelmatig nieuwsberichten tweet over de Oost-Vlaamse gemeente. Sinds de registratie van het account werden er meer dan 3.100 tweets verstuurd en heeft het account 1.135 volgers. Het probleem echter is dat het Twitteraccount niet beheerd wordt door de gemeente zelf, maar door een onbekend persoon. Het gemeentebestuur van Merelbeke wil nu het account in eigen handen krijgen, zodat het door de gemeente zelf beheerd kan worden.

Gemeenteraadslid Vanessa De Vuyst (Open VLD) stelde in de gemeenteraad een vraag in verband met dat Twitteraccount dat door een anoniem persoon wordt beheerd. Schepen van ICT, Egbert Lachaert antwoordde haar dat het gemeentebestuur vastberaden is om het Twitteraccount ‘Merelbeke’ in handen te krijgen.

Onwettelijk

Lachaert roept de anonieme eigenaar van het account op om contact op te nemen met de communicatieambtenaar van de gemeente om het Twitterprofiel vrijwillig over te dragen.

‘Tot hiertoe verspreidt men geen onjuiste informatie van het account, maar het beheer van het account door derden creëert verwarring en is bovendien onwettelijk’, aldus Lachaert in een nieuwsbericht op zijn persoonlijke website. ‘Burgers gaan ervan uit dat de informatie op het Twitteraccount officiële gemeentelijke informatie is.’

Klacht indienen

Indien de huidige beheerder van het Twitteraccount ‘Gemeente Merelbeke’ zich niet meldt bij het gemeentebestuur, dan zal de gemeente een klacht indienen bij de onderzoeksrechter tegen onbekenden. ‘Het Twitteraccount gebruikt ons gemeentelijk logo. Dat kan uiteraard niet. Het logo van de gemeente werd ook gedeponeerd bij het Benelux bureau voor de intellectuele eigendom en kan niet worden gebruikt zonder officiële toestemming van het gemeentebestuur’, zegt Lachaert.

Het gemeentebestuur van Merelbeke ondernam meermaals pogingen om de identiteit van de beheerder van het account te achterhalen, maar voorlopig zonder enig resultaat.

Procedure

Onderzoekster Els Kindt (K.U.Leuven): 'Via juridische weg is het mogelijk  om stappen te ondernemen tegen de onbekende persoon die het account beheert. Zo wordt  het logo van de gemeente onrechtmatig gebruikt door derden. De identificatiegegevens van een abonnee van een elektronisch communicatiedienst kan ook  door de Procureur des Konings worden gevraagd. Deze kan de elektronische communicatiedienst, in dit geval Twitter, ertoe verplichten om alle gegevens van die abonnee over te maken.'
De gemeente moet die procedure starten, indien de persoon in kwestie zich niet vrijwillig komt aanmelden. 'Die procedure enkel kan worden opgestart indien er sprake is van een misdrijf. Daar is in dit geval moeilijk over te oordelen, want de onbekende persoon verspreidt geen foutieve informatie en heeft geen kwaad opzet. Aanmatiging van naam kan onderzocht worden.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees