Alles wat u moet weten over de Omloop Het Nieuwsblad

Alles wat u moet weten over de Omloop Het Nieuwsblad

Ian Stannard klopte vorig jaar Greg Van Avermaet in een beklijvende sprint met twee Foto: PN

Eindelijk! Met de Omloop Het Nieuwsblad schiet het klassieke voorjaar zaterdag uit de startblokken. De wielerliefhebber kijkt al rijkhalzend uit naar het moment waarop het peloton voor de eerste keer op volle snelheid de Haaghoek opdraait. Alles wat u moet weten over de openingskoers van het Vlaamse voorjaar.

70ste editie

Zaterdag staat al de 70ste editie van de Vlaamse voorjaarsklassieker op het programma. De koers werd voor het eerst in 1945 georganiseerd en heette toen nog de Omloop van Vlaanderen. Twee jaar later werd de naam veranderd naar Omloop Het Volk, dat zou zo blijven tot 2008. De krant Het Volk ging toen op in Het Nieuwsblad en sindsdien draagt deze klassieker de titel Omloop Het Nieuwsblad. Drie renners slaagden erin om de Omloop drie keer te winnen: Ernest Sterckx (1952, 1953, 1955) , Joseph Bruyère (1974, 1975, 1980) en Peter Van Petegem (1997, 1998, 2002). Van het huidige peloton kan enkel Philippe Gilbert (2006 en 2008) mederecordhouder worden (bekijk hier de volledige erelijst). De kans dat er zaterdag opnieuw een landgenoot op het podium staat is tamelijk reëel. Maar liefst 53 keer won een Belg (zo ging het de laatste vijf jaar).

Parcours

De Omloop Het Nieuwsblad telt dit jaar één helling meer dan in 2014 toen Ian Stannard verrassend won vóór Greg Van Avermaet. De bijkomende kuitenbijter is de Kaperij in Maarkedal. De Kaperij is duizend meter lang, telt maximaal een ­stijging graad van 9 procent en is gemiddeld 5,5 procent steil. In de streek is deze bult ook bekend als het Bosgat. De herstelde Berendries in Michelbeke vervangt de Hostellerie als helling nummer twee. Die is er dit keer niet bij. In totaal zijn er dus elf hellingen in de plaats van tien.

‘Parcoursbouwer Peter Van Petegem behield het typische concept van de Omloop’, stelt koersdirecteur Wim Van Herreweghe. ‘Dat betekent drie keer de Haaghoek. Een keer richting Geraardsbergen, een keer richting Ronse en dan de finale lus. In de Omloop Het Nieuwsblad gaan we ook altijd voor een parcours met een helling die gevolgd wordt door een steenpartij. De Donderij, de Holleweg, de Paddestraat, de Lippenhovestraat en de Lange Munte zijn de bekendste sectoren. De aankomst blijft op het Sint-Pietersplein in Gent.’ De Omloop Het Nieuwsblad is in totaal 202 km lang.

Hellingen en kasseistroken

140km: Haaghoek (kassei)
137km: Leberg (700m, 14% max)
133km: Berendries (936m, 12,34% max)
117km: Muur (1075m, 19,8% max)
99km: Valkenberg (875m, 15% max)
90km: Haaghoek (kassei)
80km: Kaperij (1205m, 8% max)
68km: Kruisberg (1000m, 6% max)
64km: Donderij (kassei)
59km: Taaienberg (800m, 18% max)
53km: Eikenberg (1252m, 10% max)
50km: Wolvenberg (666m, 17,3% max)
50km: Ruiterstraat (kassei)
49km: Karel Martelstraat (kassei)
47km: Holleweg (kassei)
43km: Haaghoek (kassei)
40km: Leberg (700m, 14% max)
34km: Molenberg (463m, 14,2% max)
29km: Paddestraat (kassei)
27km: Lippenhovestraat (kassei)
17km: Lange Munte (kassei)
0km: Finish

Deelnemers

Zoals elk jaar pronkt ook in 2015 de Omloop Het Nieuwsblad met een bijzonder sterk deelnemersveld. Tien WorldTour-ploegen zakken zaterdag af naar Gent, aangevuld met onder andere de sterke formaties Europcar, MTN-Qhubeka en Cofidis en de Belgische teams Topsport Vlaanderen-Baloise en Wanty-Groupe Gobert. 

Alle Belgische toppers staan op de deelnemerslijst: Tom Boonen, Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Jürgen Roelandts, Jens Debusschere, Johan Vansummeren, Dries Devenyns, Stijn Vandenbergh, Tom Van Asbroeck, Björn Leukemans,... 

Maar de buitenlandse concurrentie voor onze jongens is niet min. Niki Terpstra, Zdenek Stybar, Alexander Kristoff, Arnaud Demare, Sylvain Chavanel, Oscar Gatto, Gerald Ciolek, Edvald Boasson Hagen,... En wat te denken van het ijzersterke blok dat Team Sky heet. Naast titelverdediger Ian Stannard neemt het onder meer Bernhard Eisel, Christopher Sutton en... Bradley Wiggins mee naar de eerste oorlog op de Vlaamse kasseien. Sir Wiggins heeft van Parijs-Roubaix zijn absoluut doel gemaakt, maar zal zaterdag ongetwijfeld al eens de benen testen (bekijk hier de volledige deelnemerslijst).

Favorieten genoeg dus voor zaterdag, maar let op: de afgelopen jaren was telkens een outsider aan het feest: Stannard, Paolini, de jonge Vanmarcke, Langeveld. Stuk voor stuk wel sterke beren die goed aarden in winterse omstandigheden. Het is trouwens al tien jaar geleden dat een Belgische ploeg nog eens de Omloop won (lees meer). 

Het weer

Voor de deelnemers aan de Omloop is het altijd even schrikken. De renners koersten de voorbije weken in het Midden-Oosten, Australië, Spanje en Portugal. De overgang van de zuiderse zon naar de Vlaamse koude doet het peloton meestal geen deugd en heeft een flinke invloed op het verloop van de koers. Zo had Greg Van Avermaet vorig jaar in principe altijd moeten afrekenen met Ian Stannard in de sprint. Maar helemaal verkleumd door het winterse weer liet de Flandrien 2014 zich toch verschalken. Ook zaterdag wapenen de renners zich best tegen de koude. Volgens het KMI begint de dag wel mooi, maar neemt de bewolking nadien toe. Regen valt er wellicht niet. De temperaturen bedragen maximaal 8 graden (bekijk hier de recente weersvoorspellingen).

Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen

De tiende editie van de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen kan zaterdag 28 februari uitpakken met een indrukwekkend deelnemersveld. Organisator Geert Stevens legde 25 teams onder contract, waarvan er 19 het UCI-statuut hebben. ‘Onze datum is natuurlijk perfect. Ieder team wil bij ons present tekenen omdat dit de opener is van het Belgische wielerseizoen’, verklaarde Geert Stevens. ‘De rensters starten traditiegetrouw vanaf het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx aan de Gentse Blaarmeersen voor een tocht van 120 kilometer. Daarin zitten met de Nokereberg, die volgt na 27 kilometer koers, de Kluisberg, Côte de Trieu, Paterberg, Kortekeer, Ladeuze, Wolvenberg en de Molenberg acht hellingen verweven. De laatste 25 kilometer werken de dames hetzelfde parkoers af als de mannen tijdens hun Omloop Het Nieuwsblad. Onze hoop is om na afloop van deze jubileumeditie, op het Sint-Pietersplein, eens een Belgische renster als winnares van de openingsklassieker te mogen kronen.’

Vorig jaar ging de zege naar de Nederlandse Amy Pieters. Zij bleef in een sprint met drie de Zweedse Emma Johansson en de Britse Elizabeth Armitstead voor. Liesbet De Vocht werd vierde.

Praktische info

Om 11u35 uur stipt wordt de wedstrijd op het Gentse Sint-Pietersplein op gang geschoten en de aankomst wordt verwacht tussen 16u30 en 17 uur, opnieuw op het Sint-Pietersplein. Wie in het centrum van Gent naar start en finish van de Omloop wil gaan kijken, bekijkt best eventjes deze richtlijnen. Wie elders langs het parcours de renners wil aanmoedigen kan het tijdschema en de wegwijzer hier raadplegen.

U kan - zoals steeds - de wedstrijd van start tot finish live volgen op onze website, ook via uw mobiele telefoon. Met journalisten aan de start en de aankomst, een live-verslaggever in de volgwagen achter het peloton, een fotograaf op de motor en analisten vanop de redactie mist u bij ons geen enkele trap van het peloton. Ex-winnaar Nick Nuyens zorgt voor, tijdens en na voor de analyse. Uiteraard wordt de wedstrijd ook live uitgezonden op de VRT.

Wie zelf als wielertoerist over het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad wil denderen, kan dat één dag later. Dan staat de Omloop voor liefhebbers op het programma, de eerste van veertien Proximus Cycling Challenges (lees meer). 

Wielrennen op Sportwereld.be

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.