'Europa moet vaccinaties tegen mazelen opdrijven'

'Europa moet vaccinaties tegen mazelen opdrijven'

Foto: rr

Meer dan 22.000 mensen uit zeven Europese landen zijn sinds begin 2014 met de mazelen besmet geraakt. Reden genoeg voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om Europa op te roepen de vaccinaties tegen de uiterst besmettelijke virale ziekte op te drijven.

Ook al daalde het aantal gevallen tussen 2013 en 2014 met de helft, toch zijn er nog steeds grote uitbraken van de ziekte, en komt de doelstelling in gevaar om hem in Europa tegen eind dit jaar volledig uit te roeien, klinkt het in een communiqué van het Europese bureau van de WHO.

De meeste besmettingen gebeurden in Kirgizië, Bosnië-Herzegovina, Rusland en Georgië, maar ook Italië, Kazachstan en zelfs Duitsland ontsnapten er niet aan. In Berlijn overleed op 18 fabruari zelfs een 18 maanden oude jongen aan het virus. 

Het verplaatst zich via de lucht, en er is geen contact nodig. De besmetting gebeurt heel gemakkelijk, zelfs gewoon simpelweg door te hoesten of te praten. De mazelen kunnen zware luchtweginfecties en neurologische aandoeningen veroorzaken, zoals longontstekingen en hersenvliesontstekingen. Dat iemand eraan sterft, gebeurt wel zelden. 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees