Vakbonden beschuldigen McDonald’s van belastingontwijking

Vakbonden beschuldigen McDonald’s van belastingontwijking

Foto: REUTERS

De Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s heeft door agressieve en potentieel abusieve optimalisatie van zijn structuur in Europa tussen 2009 en 2013 mogelijk voor meer dan 1 miljard euro belastingen ontweken. Dat blijkt uit een rapport van een coalitie van Europese en Amerikaanse vakbonden die ruim 15 miljoen werknemers vertegenwoordigen wereldwijd, dat ABVV Horval woensdag bekendmaakt.

Volgens de bonden zette McDonald’s in 2009 een constructie op in Luxemburg, MC D Europe, waar ze de verschillende inkomsten kon ontvangen en met een tax ruling meer dan 1 miljard euro belastingen kon ontwijken.

De vakbonden uit de coalitie hebben het dossier kenbaar gemaakt aan de Europese instanties en willen dat die de nodige maatregelen treffen zodat dergelijke constructies onmogelijk worden.

‘Er moeten verplichte jaarrapporten per land bekendgemaakt worden zodat instanties kunnen controleren en ingrijpen waar nodig’, klinkt het.

ABVV Horval vraagt aan de Belgische fiscus om een onderzoek te starten naar de constructies waar McDonald’s België bij betrokken is.

De vakbond weerlegt ook dat McDonald’s het zou opnemen voor de jongeren, zoals de fastfoodketen meldt in een mediacampagne. ‘De zogezegd 500 extra jobs zijn gewoon vervangingen van andere werknemers die het bedrijf verlaten hebben. Vervangen door andere jongeren die extra gesubsidieerd worden door verschillende overheden’, klinkt het.

ABVV Horval hekelt tot slot dat McDonald’s in België 2.900 mensen tewerkstelt zonder haar verantwoordelijkheid op te nemen in een structuur van sociaal overleg.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees