Scheurtjes in kerncentrales zijn niet negen, maar tot achttien centimeter groot

Scheurtjes in kerncentrales zijn niet negen, maar tot achttien centimeter groot

De kerncentrale van Tihange. Foto: EdA

Waar afgelopen weekend nog sprake was van scheurtjes tot negen centimeter in de reactorwanden van Doel 3 en Tihange 2, blijkt de maximale grootte bijna achttien centimeter te bedragen. Dat is woensdag duidelijk geworden in de Kamer tijdens een bespreking in de subcommissie Nucleaire Veiligheid. Volgens Electrabel is het verschil echter louter te wijten aan een gevoeligere meting, en aan een meer conservatieve of voorzichtige interpretatie. ‘De scheurtjes zijn niet geëvolueerd', klonk het.

Consternatie alom, woensdagmiddag in de Kamer. Electrabel kwam er een laatste stand van zake geven over de scheurtjes in twee kernreactorvaten. En waar Le Soir het voorbije weekend nog over groottes tot 90,6 millimeter schreef, bleek er in de tabellen van de energieproducent sprake te zijn van scheurtjes tot 179 millimeter groot. Electrabel had enkele dagen geleden al gezegd dat ze inderdaad groter bleken dan eerder aangenomen.

Het verschil betekent echter niet dat de scheurtjes tussen 2012 en 2014 - het moment van beide testen - gegroeid zijn, zo onderstreepte chief nuclear officer Wim De Clercq. ‘Wij hebben gemeten en vastgesteld dat er tussen 2012 en 2014 geen evolutie was. Er is ook een wetenschappelijke consensus dat hydrogen flaking niet evolueert onder invloed van straling.’

Vanwaar dan het verschil? 'Door de testapparatuur in 2014 gevoeliger af te stellen, detecteerde die bij de nieuwe test plots veel meer kleinere scheurtjes die eerder niet aan het licht gekomen waren', klonk het. 'Sommige van die kleine scheurtjes lagen echter erg dicht bij mekaar, waardoor ze uit voorzorg als één grote scheur worden beschouwd.'

Er bleek plots dus niet alleen sprake van meer, maar ook van grotere scheurtjes. Voor Doel 3 gaat het nu om 13.047 scheurtjes (tegenover 7.765 in 2012), voor Tihange 2 om 3.149 (tegenover 1.977). ‘Maar er is geen evolutie, die zitten daar al veertig jaar’, zo bleef De Clercq beklemtonen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees