België ontsnapt definitief aan Europese strafbank

België ontsnapt definitief aan Europese strafbank

Valdis Dombrovskis Foto: AFP

De Europese Commissie zal geen nieuwe inbreukprocedure openen tegen ons land, zo heeft vicevoorzitter Valdis Dombrovskis woensdagmiddag bekendgemaakt. Dat betekent dat het licht voor de Belgische begroting definitief op groen staat, en België aan het Europese strafbankje ontsnapt.

Eind november had ons land van de Europese Commissie nog een slecht rapport gekregen, samen met Italië en Frankrijk. ‘Het land moet zijn hervormingen veiligstellen, want er blijven onzekerheden. Daarom zit het voorlopig in de risicozone’, klonk het. Concreet werden de hoge schuldgraad, het gebrek aan structurele hervormingen, en een begrotingstekort boven de symbolische grens van 3 procent als problemen naar voren geschoven.

De Belgische regering kreeg een deadline. Als ze tegen begin maart Europa niet volledig kon overtuigen, belandt België op het strafbankje, en volgen extra besparingen, luidde het.

Dat overtuigen is dus gelukt, zo bleek woensdag tijdens een persconferentie van de Europese Commissie. Die oordeelde dat België met de begroting van 2015 uiteindelijk wel voldoende inspanningen levert om de begroting structureel weer op orde te krijgen.

Het is een hele opluchting voor de regering-Michel, want het risico dat België op het Europese strafbankje zou belanden, was wel degelijk reëel.

Ook tegen Italië zal overigens geen inbreukprocedure worden opgestart. Frankrijk moet het begrotingstekort tegen 2017 onder de 3 procent brengen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees