Vlaamse meerderheid uit openlijk twijfels over Uplace

Vlaamse meerderheid uit openlijk twijfels over Uplace

Foto: if

In het Vlaams Parlement hebben meerderheidspartijen CD&V en Open VLD woensdagmiddag tijdens een debat over het winkelcomplex Uplace hun bezorgdheden openlijk duidelijk gemaakt. CD&V gaf toe te twijfelen aan het project, terwijl Open VLD-fractieleider Bart Somers verklaarde dat zijn stad, Mechelen, een ‘defensief en offensief plan’ voor de komst van het centrum voorbereidt.

Tot frustratie van de oppositiepartijen maakte CD&V de twijfels duidelijk voor de camera’s van Villa Politica, en niet tijdens een actualiteitsdebat. SP.A en Groen hadden dit vorige week nochtans gevraagd, maar de meerderheidspartijen liepen niet over van enthousiasme en dus kwam het er niet. Wel kwam het thema aan bod tijdens het wekelijkse vragenuurtje op woensdag. 

CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel - die ook burgemeester van Puurs is - maakte duidelijk ‘voor de leefbaarheid van de bruisende handelskernen in onze binnensteden’ te zijn, en verwees daarbij naar de winkelnota van de vorige Vlaamse regering. In die nota staat beschreven dat alle kansen moeten worden gegeven aan kleinhandel, en hij is overigens een leidraad voor de huidige Vlaamse regering.

‘Grotere projecten moeten worden afgewogen tegen de levenskracht van die stadskernen, en als dat een groot gevaar zou zijn, heb ik daar mijn twijfels over’, benadrukte Van den Heuvel. Maar toen de oppositie hem even later woedend over zijn uitspraken ondervroeg, keerde hij zijn kar. 'De twijfels zullen wel niet betekenen dat de procedures voor de realisatie van Uplaces niet zullen worden nageleefd', zei hij ineens. 

‘Geen voorstander’

Hetzelfde gebeurde iets later bij zijn partijgenoot en minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. Ook openlijk voor de camera’s zei zij ‘geen voorstander van shoppingcentra’ te zijn. Maar, zo verduidelijkte ze na afloop, is dat alleen haar persoonlijke mening. ‘Wat dit project nu betreft, worden de procedures gevolgd.’

Na drie uur debat en een korte onderbreking door een valse bommelding volgden uiteindelijk ook vraagtekens van Open VLD-fractieleider Bart Somers. ‘Er bestaat over dit project grote bezorgdheid, in heel brede kring. En het tegendeel zou verbazend zijn. Dit gaat wellicht een grote impact hebben, maar is die dusdanig dat de nadelen doorwegen op de voordelen?'

Gevraagd naar zijn standpunt als Mechels burgemeester zei Somers dat in zijn stad iedereen, over alle partijen heen, erg bezorgd is over dit dossier. ‘Er is afgesproken een defensief en offensief actieplan op te maken. Enerzijds kijken we hoe we onze handelskern kunnen versterken, anderzijds zullen we bestuderen welke bezwaarschriften wij tegen Uplace indienen.’

‘Onvoorstelbare hypocrisie’

De enige meerderheidspartij die Uplace dus nog met hand en tand blijft verdedigen, ondanks de steeds groeiende openlijke kritiek, is N-VA. Parlementslid Andries Gyffroy reageerde bijvoorbeeld hevig op kritiek van Groen op de openlijke verdeeldheid binnen de meerderheid. ‘U doet hier alsof Uplace al afgeblazen is. Maar uiteraard is dat niet het geval’, sneerde hij.

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele pakte dan weer de ‘onvoorstelbare hypocrisie’ van SP.A aan. ‘U bepleit een overheid die vandaag A zegt en morgen B. Niet mijn partij heeft in 2009 het eerste akkoord over Uplace getekend, maar de uwe’ klonk het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees