Martine Tanghe haalt in interne mail uit naar ‘Het Journaal’

VRT weigert alle commentaar over kritiek Martine Tanghe op 'Het journaal'

VRT weigert alle commentaar over kritiek Martine Tanghe op 'Het journaal'

Foto: *

Het rommelt stevig binnen de VRT. Steeds meer journalisten zouden niet te spreken zijn over de aanpak van hoofdredacteur Björn Soenens. Martine Tanghe schreef enkele maanden geleden zelfs een mail naar enkele collega’s over de verkeerde koers, schrijft de krant De Morgen. De VRT weigert voorlopig te reageren op het nieuws en wil het bestaan van de mail bevestigen noch ontkennen.

Nadat het vliegtuig van Malaysia Airlines boven Oekraïne was neergeschoten, bleek de VRT geen journalist naar daar te sturen. En dat was niet naar de zin van tal van journalisten. Ook die van Martine Tanghe niet. Volgens De Morgen zou de nieuwscoryfee zelfs een mail gestuurd hebben naar onder meer de algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers, en de VRT-hoofdredacteur Björn Soenens. ‘Dit is onbegrijpelijk en onvergeeflijk. En daar is geen enkele aanvaardbare uitleg voor. Er zijn de laatste maanden dingen aan het gebeuren die ik nooit meegemaakt heb, en die mij zeer grote zorgen baren. ‘Het Journaal’ dat mij zo na aan het hart ligt, is niet wat het moet zijn. Mijn loyaliteit is bijna spreekwoordelijk, maar wordt sterk op de proef gesteld’, las de mail van Martine Tanghe.

Ook collega Peter Verlinden zou zich achter de tekst van Tanghe hebben geschaard. De zaken werden echter alleen maar erger toen Soenens zijn beleid niet alleen niet wijzigde, maar ook nog eens vrolijk zichzelf in de kijker plaatste met fotoshoots voor een vrouwenblad waarin hij in badjas met stukjes komkommer op de ogen poseerde. Toen hij ook nog eens openlijk over het nieuwsbulletin van VTM neerbuigend begon te praten, was voor velen de maat vol. Bovendien zou Soenens er zo’n hels werktempo op nahouden dat de term burn-out binnenskamers al vervangen is door de term ‘Björn-out’.

Nieuwsanker Goedele Wachters laat vrijdagvoormiddag via twitter weten dat ze het niet eens is met de kritiek van Tanghe op de hoofdredacteur. 'Ja, hij heeft een sterke persoonlijkheid', aldus Wachters. 'Net daardoor is het een goeie baas. Eén met visie.'

Bij de VRT zelf willen ze niet reageren op het nieuws. 'Ook Martine zelf zal hier niet meer verder op ingaan, ze is van nature terughoudend over dergelijke zaken', klinkt woordvoerder Stijn Ombelets.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees