Mode

Internet in de ban van deze jurk: is hij blauw of goud?

Internet in de ban van deze jurk: is hij blauw of goud?

Foto: *

Sinds donderdagavond is de Twitterwereld verdeeld over de kleur van een jurk. De bal ging aan het rollen toen de Amerikaanse blogster 'Swiked' hem op haar pagina plaatste met de vraag: 'Is deze jurk blauw en zwart of wit en goud? Mijn vrienden en ik geraken er niet uit'. Sindsdien heeft iedereen een mening, van CNN tot Kim Kardashian.

Zoek op Twitter de hasthag '#thedress' op en je zal zien dat de wereld verdeeld is in twee kampen: team blauwzwart en team goudwit. De reden van de verdeeldheid zit hem in de manier waarop onze hersenen kleur en lichtinval waarnemen: om de kleur te bepalen, proberen onze hersenen abstractie te maken van het licht. 'Ons visueel systeem kijkt naar dit ding en probeert de invloed van het daglicht uit te schakelen', zegt de Amerikaanse wetenschapper aan de website 'Wired'. 'Ofwel minimaliseren je hersenen het blauw, en dan zie je goud en wit, ofwel minimaliseer je het goud en dan zie je zwart en blauw'.

Ook het licht waarin de jurk gefotografeerd is, zorgt voor verwarring: volgens wetenschappers kan je de kleur dan ook alleen maar bepalen als je de jurk in het echt ziet. De belichting kan er namelijk voor zorgen dat de hersenen willen compenseren, waardoor je een verkeerde kleur ziet.

De wetenschappers van asapSCIENCE, die een eigen kanaal hebben op YouTube, leggen het fenomeen eenvoudig uit in een geanimeerd filmpje.

Net zoals met andere internethypes konden mopjes over de jurk natuurlijk niet uitblijven. Of wat dacht u van de vernieuwde 'blauwe en zwarte Power Ranger', of een verwijzing naar zwarten?

 

 

 

 

 

Ondanks de discussie, waar ook sterren als Taylor Swift, Julianne Moore en Miley Cyrus aan deelnamen, is de jurk in realiteit blauw en zwart.


Nog steeds niet overtuigd? Bekijk dan dit filmpje eens!

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees