Gent Gewogen

Outletcenter is wel concurrentie

Outletcenter is wel concurrentie

Foto: Pol De Wilde - VUM

Gent -

Het Gents Milieufront en Unizo vinden in de stad Deinze een nieuwe medestander in hun verzet tegen de bouw van een outletcenter op The Loop. Hun argumenten zijn bekend: het outletcenter vormt de doodsteek voor de binnenstad, het zal een verkeersinfarct veroorzaken en het gaat in tegen alle Gentse klimaatambities. Het protest was er al in 2009, maar komt pas volop en laat op gang. De werken aan de immense parkeergarage zijn immers bezig. Tegen 2018 zou een outletcenter met honderd winkels verrijzen tussen Ikea en Flanders Expo, met ernaast nog ruimte voor winkels in de vrijetijdssfeer, genre Decathlon.

Uplace aan de Leie roepen de tegenstanders. Een slogan die goed bekt, maar niet helemaal correct. Een outletcenter is geen shopping- maar een winkelcentrum. Er mogen geen dagelijkse goederen worden verkocht, merken mogen er wel eigen winkels openen, maar met oudere spullen. Al klopt het dat je in dat geheel vlug de winkelgrootte van de Veldstraat hebt.

Volgens projectontwikkelaar Banimmo is een outletcenter complementair en geen concurrentie voor bestaande winkels. Een flink deel van de bezoekers – de cijfers variëren – zou naar de stad afzakken. Dat zullen we pas echt weten als het zover is. Een belangrijk element vormen de 1.500 nieuwe banen die worden beloofd. Dat klinkt als muziek in de oren in een stad met een hoge werkloosheid.

Stad Gent steunt de plannen, al moeten de Groenen de lippen stijf op elkaar houden. De bouw van dat outletcenter sleept trouwens al ellendig lang aan. En wordt het een succes? Maasmechelen Village, een gelijkaardig outletcenter, leed vorig jaar 19 miljoen euro verlies, maar zag de omzet stijgen. De grillige groei van The Loop is niet meteen een voorbeeld van doordachte ruimtelijke planning. Als dat outletcenter er komt, zal er streng moeten worden gekeken of de regels worden nageleefd. Want het zal wel concurrentie zijn voor kledingwinkels in de stad, net zoals een Albert Heijn op de Korenmarkt concurrentie is voor een verwante zaak. Stad Gent zal alle zeilen moeten bijzetten om de binnenstad leefbaar en aantrekkelijk te houden. Een stad zonder leuke en goede winkels is geen stad.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio