Elke maand drijft 1.000 kilo cocaïne voor onze kust

Elke maand drijft 1.000 kilo cocaïne voor onze kust

Foto: *

Oostende - Voor de kust van Oostende heeft de politie zaterdag 1.000 kilogram cocaïne opgevist, goed voor een straatwaarde van 50 miljoen euro. De drugs waren verpakt in zestien in zee gedumpte pakketten. Bedoeling was dat andere criminelen de cocaïne op een later moment zouden oppikken. ‘Smokkelaars proberen daarmee de klassieke controles te vermijden’, zegt de Antwerpse drugsmagistraat Ken Witpas.

Het was de bemanning van een Oostendse loodsboot die zaterdag op zo’n twintig kilometer van de kust een aantal grote pakketten op het water zag drijven. Ze hadden meteen in de gaten dat het om drugs ging en dus werd de scheepvaartpolitie er snel bijgehaald. Die stelde vast dat het om grote hoeveelheden cocaïne ging. 

De grootschalige drugsvondst in Oostende is geen alleenstaand geval. Integendeel, smokkelaars lijken deze methode in Europa almaar meer te gebruiken.

Het systeem is eenvoudig. De drugs worden vanuit Zuid-Amerikaanse landen zoals de Dominicaanse Republiek op een groot containerschip tot in onze wateren gevaren. Eenmaal ze dicht bij de kust zijn, worden de drugspakketten overboord gegooid. De bedoeling is dat – mogelijk andere – criminelen de drijvende pakketten met kleine bootjes daarna oppikken en ongezien het land binnensmokkelen. ‘Dat is geen nieuwe methode’, zegt Ken Witpas, drugsmagistraat bij het Antwerpse parket. ‘Maar we stellen wel vast dat het bij ons een toenemend fenomeen is.’

Het was al de derde grote vangst in drie maanden, lees meer in Het Nieuwsblad van maandag 2 maart.

Corrigeer

MEER NIEUWS