Zo bespaar je 20.000 euro op je woonlening

Zo bespaar je 20.000 euro op je woonlening

Foto: Jimmy Kets

Door de historisch lage rentes is het een uitstekende periode om een woonlening aan te gaan, maar ook wie al een krediet heeft lopen kan nog gouden zaken doen. Een herfinanciering blijft voor heel wat mensen bijzonder interessant. Voor een krediet op 25 jaar tegen een vaste rentevoet is het gemiddelde tarief vandaag 2,63 procent, terwijl dat vorig jaar nog 3,97 procent was. Wie slim is en tijd maakt om te stevig te onderhandelen over een nieuwe tarief kan maar liefst 20.000 euro uitsparen.

De rente op woonleningen nam het voorbije jaar een forse duik. Lenen is momenteel spotgoedkoop, maar dat betekent niet dat u bij uw bank gegarandeerd de beste zaak doet. Ook bij de huidige lage rentes blijft vergelijken en onderhandelen immers zinvol. Wie de kredietvoorwaarden vergelijkt, kan bovendien vaak nog een extraatje uit de brand slepen en een stuk onder het gemiddelde duiken.

Evolutie vaste rente op 20 jaar (officiële tarieven)

In deze grafiek kan u de geafficheerde rente van vier grootbanken vergelijken in de periode van 23 november 2009 tot 27 februari 2015. Beweeg met de muis over de curve voor meer informatie.

 

Wie een lening wil afsluiten, hoeft zich overigens niet te beperken tot het simuleren van afbetalingsplannen op de websites van de verschillende banken. Een bezoek aan een kantoor kan voor een extra korting zorgen.

‘De banken werken op hun websites immers met de officiële tarieven. En daarop kunnen vaak nog extra kortingen worden bedongen’, zegt Kristof De Paepe van Spaargids. ‘De ervaring leert bovendien dat er bij de grootbanken over het algemeen meer onderhandelingsruimte is dan bij de kleinere. De kleinere banken stellen hun tarief weliswaar scherper maar hebben minder extra marge.’

Op de website van Spaargids kunnen bezoekers ingeven welke rente ze kregen na de onderhandelingen met hun bank. Hieronder een overzicht van de beste en slechtste tarieven na onderhandeling voor de twee populairste formules kredietformules: vaste rente op 20 jaar en vaste rente op 25 jaar. De beste rente in het overzicht is daarbij gebaseerd op het gemiddelde van de beste vijf aanbiedingen.

Vaste rente op 20 jaar 

Het gemiddelde van de best onderhandelde rentes die bezoekers van Spaargids.be hebben ingegeven voor deze formule bedraagt 2,26%. Vorig jaar was dat nog 4,34%. Dat betekent dat de maandelijkse afbetaling voor een krediet van 100.000 euro met vaste rente gedurende twintig jaar na amper twaalf maanden is gedaald van 586 euro naar 517 euro. Over de hele looptijd van het krediet moet daardoor maar 24.123 euro aan intresten worden terugbetaald. Wie vorig jaar zijn lening afsloot, moet nog 40.667 euro aan intresten ophoesten. Een verschil van maar liefst 16.544 euro.

Volgens de gebruikers van Spaargids.be kwamen Belfius, ING en Fintro. bij deze looptijd na onderhandelingen met de beste rente op de proppen.

Vaste rente op 25 jaar

Voor een krediet met vaste rente op 25 jaar zijn de verschillen nog groter. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde rente 3,97%. Bij een krediet van 100.000 euro komt dat neer op een maandlast van 522 euro en een totale intrestbetaling van 56.692 euro. Vandaag zit de gemiddelde rente op 2,63%, wat overeenstemt met een maandelijkse betaling van 454 euro en een totale intrest van 36.083 euro. Een verschil van 68 euro per maand en maar liefst van 20.609 euro over de hele looptijd.

Volgens de gebruikers van Spaargids.be komen de beste voorwaarden hier op naam van het Woningfonds, KBC en Fintro.

Op spaargids.be kan je zien welke tarieven andere consumenten kregen van hun bank en vergelijken met jouw situatie.

Externe links
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees