GAS-boete voor manifestanten verboden betoging van Pegida

Bij de verboden manifestatie van Pegida Vlaanderen maandagavond in Antwerpen zijn volgens de finale cijfers van de politie uiteindelijk 12 personen opgepakt voor het verstoren van de openbare orde, en enkelen onder hen ook voor slagen en verwondingen aan een agent. Op de verzamelplaats op het Hendrik Conscienceplein zijn 227 deelnemers geïdentificeerd die een GAS-boete zullen krijgen. Intussen is alles volledig achter de rug, laat de politie nog weten.

Geert Neyt

De al langer geplande anti-islambetoging was vorige week door burgemeester Bart De Wever (N-VA) verboden omwille van het verhoogde dreigingsniveau dat nog steeds geldt en omdat er gevreesd werd voor mogelijke confrontaties met tegenbetogers. In tegenstelling tot bij de vorige verboden manifestatie ging Pegida Vlaanderen nu echter wel door het met initiatief.

Tot een kwartier voor de betoging bleef het Hendrik Conscienceplein opvallend leeg. Even voor acht uur stroomden de eerste manifestanten toe. Ze ontrolden spandoeken, zongen Vlaamse liederen en riepen 'Wij zijn het volk!'.

De politie sloot de betogers onmiddellijk in en drukte hen in een hoekje van het plein. Filip Dewinter (Vlaams Belang) bracht een bezoekje en stond de pers te woord. Het bleef bij een statische manifestatie op het Conscienceplein en alles verliep relatief rustig, maar de politie had het zekere voor het onzekere genomen en was massaal aanwezig op het evenement. Wie zich niet meteen uit de voeten maakte werd omsingeld en wat later geïdentificeerd, zonder evenwel afgevoerd te worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Woordvoerder Guy Van Nespen vindt het jammer dat burgemeester Bart De Wever de betoging tot drie keer toe heeft verboden. ‘Als hij ons twee uurtjes had gegeven om vreedzaam op het Conscienceplein te staan met enkele theelichtjes, dan was al die heisa niet nodig. Dan had onze ordedienst alles kalm gehouden.’

Pegida gaf op haar Facebookpagina tips om geen last te krijgen achteraf. Zo raadde Pegida de manifestanten aan om zich niet te verzetten tegen de politie, maar ook geen verklaringen af te leggen. Neerzitten en de armen in elkaar haken is niet verboden, wordt meegegeven door het juridisch team van Pegida. Pegida wilde per se in Antwerpen betogen ‘omdat het een symboolstad is waar de meerderheid van de bevolking migrant is en moslim.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Pegida Vlaanderen

Video

Keuze van de redactie