Wat is Pegida?

Wat is Pegida?

De Duitse woordvoerder van Pegida kwam in opspraak met deze foto Foto: EPA

Vanavond gaat de anti-islambeweging Pegida-Vlaanderen in Antwerpen betogen. Ondanks het verbod van burgemeester De Wever die met een politie-optreden dreigt. Een kleine handleiding tot de amper 1

maand oude beweging.

Wat is Pegida?

Pegida is een Duitse protestbeweging die staat voor ‘Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland’. De beweging verzet zich tegen het moslimfundamentalisme en eist een strengere asielwetgeving en het behoud van de joods-christelijke cultuur in Europa.

Hoe werd Pegida bekend?

Pegida hield een eerste manifestatie op 20 oktober 2014 in Dresden. Sindsdien komt Pegida iedere maandag op straat in de Oost-Duitse stad. Op 22 december steeg het aantal manifestanten naar 17.500 mensen.

Hoe werd Pegida berucht?

Pegida werd door Duitse politici verketterd als een beweging ‘waarin neonazi’s en burgers menen eindelijk hun racisme en vreemdelingenhaat vrij te mogen uitleven’.

Maar de grootste klap die de jonge burgerbeweging werd toegebracht, kwam uit eigen rangen. Eind januari moest organisator en woordvoerder Lutz Bachmann opstappen nadat een oudere foto van hem was uitgelekt waarin hij zich vermomd had als Adolf Hitler. Later bleek dat Bachmann toch opnieuw langs een achterdeur in het bestuur was opgenomen.

Hoe groot is Pegida-Vlaanderen?

Dat zal vanavond blijken. Pegida-Vlaanderen opende in januari een Facebook-pagina, die ondertussen iets meer dan 8.000 likes heeft.

Vorige week kwamen bij een betoging in Sint-Niklaas een honderdtal mensen opdagen.

Wie trekt aan de touwtjes bij Pegida-Vlaanderen?

Ondanks haar prille bestaan, heeft ook de Vlaamse afdeling van Pegida al drie verschillende woordvoerders gekend. Nadat Hans Dubois door de extreem-rechtse achterban ‘te voorzichtig’ werd bevonden, werd hij opgevolgd door academicus en islamcriticus Wim Van Rooy. Die hield het nauwelijks drie weken vol en verdween dan zonder uitleg. Nu is Rudy Van Nespen de woordvoerder. Van Nespen is een 42-jarige kwaliteitsspecialist op softwaregebied en heeft een verleden bij de Nationale Unie, het Liberaal Appèl en Fervent Nationaal, de Vlaamse tegenhanger van Front National. Ondanks zijn bestuursfunctie bij het Vlaams Belang Deurne zegt hij dat het Vlaams Belang niets te maken heeft met Pegida. ‘Ik houd die twee functies strikt gescheiden en hoop het alvast veel langer uit te houden dan mijn voorgangers.’

Waarom wil Pegida vanavond in Antwerpen betogen?

Op hun Facebookpagina roept Pegida op tot ‘geweldloos en verenigd verzet tegen geloofs- en andere oorlogen op Europees grondgebied’.

‘Antwerpen is bovendien een symboolstad waarin de meerderheid van de bevolking migrant en moslim is’, zegt Rudy Van Nespen.

Enkele slogans en uitspraken van Pegida-Vlaanderen

‘Terrorisme Moe? Grenzen Toe’

‘Respecteer het Gastland of Verlaat het’

Rudy Van Nespen: ‘Wij hebben niets tegen migranten en zelfs niet tegen de islam. Wel tegen de invoer van allerlei islamistische regeltjes die voor Europeanen frustrerend zijn en waartegen we niets kunnen doen. Als je ziet dat halalvoeding wordt opgedrongen in de schoolrefters en er gescheiden zwemuren komen voor moslims, hebben we een stap te ver gezet. Ik besef dat Pegida-Vlaanderen zal worden verketterd als racistisch en islamofoob, maar dat neem ik er graag bij.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees