Sleurs wil meer middelen voor strijd tegen fiscale fraude

Sleurs wil meer middelen voor strijd tegen fiscale fraude

Foto: Photo News

Elke Sleurs (N-VA) wil meer controles op fraude kunnen uitvoeren en gaat daarom bijkomende middelen vragen bij de komende begrotingscontrole. De staatssecretaris voor de Bestrijding van Fiscale Fraude hoopt ook dat het plafond voor betalingen met cash op 3.000 euro kan blijven.

In de commissie Financiën van de Kamer werd Sleurs dinsdag aan de tand gevoeld over haar 15-puntenplan en de uitvoering van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie grote fiscale fraude. Sleurs kondigde een aantal prioriteiten aan. Zo komt er een striktere controle van wisselkantoren en bepaalde vzw’s die dienen als witwasvehikels. De strijd tegen spookfirma’s wordt opgevoerd en het centraal bankregister zal toegankelijker worden voor deurwaarders die fondsen willen opsporen.

De staatssecretaris kwam ook terug op het plafond voor cashbetalingen. Dat ligt op 3.000 euro. Sleurs benadrukte dat het plafond best zo laag mogelijk kan blijven in de strijd tegen de fraude, maar dat er ook naar de internationale context moet gekeken worden. Uit foutief geïnterpreteerde uitspraken van Sleurs werd de indruk gewekt dat zij het plafond wilde optrekken tot 7.500 euro, zoals in een ontwerp van Europese richtlijn zou staan. Intussen blijkt dat de Commissie het plafond zelfs wil optrekken tot 10.000 euro. ‘Ik hoop dat de Europese Commissie het plafond alsnog zo laag mogelijk zet’, aldus Elke Sleurs, die de buurlanden wil vragen om ook in de richting van een plafond van 3.000 euro te gaan.

Corrigeer

MEER NIEUWS