Voorzitter Nobelcomité gedegradeerd

Voorzitter Nobelcomité gedegradeerd

Thorbjørn Jagland. Foto: EPA

De Noorse ex-premier Thorbjørn Jagland wordt vervangen als voorzitter van het comité dat de Nobelprijs voor de Vrede uitreikt. Dat is nooit eerder gebeurd.

Na zes jaar aan het hoofd van het Nobelcomité zal de 64-jarige Jagland vervangen worden door de vicevoorzitter Kaci Kullmann Five, zo laat de organisatie weten. Maar een reden voor de wissel geeft ze niet. De Noorse ex-premier blijft wel lid van het vijfkoppige comité.

De leden van het comité worden gekozen door het Noors parlement. De rechts-conservatieve partijen kregen een extra vertegenwoordiger in het comité, waardoor ze met drie tegen twee een nieuwe voorzitter konden aanduiden. In de 114-jarige geschiedenis van de prijs is dat ongezien.

‘’Het comité kiest elk jaar een leider’, zei Kullmann Five, zonder een reden van de demotie te geven. ‘Dit jaar is er een nieuw comité. Jagland is zes jaar een goede leider geweest.’

Kritiek

De socialist kreeg veel kritiek omdat het comité onder zijn leiding de Nobelprijs voor de Vrede aan Barack Obama had gegeven toen die nog geen jaar president was. Ook de prijs voor de Chinese dissident Liu Xiaobo in 2010 en de Europese Unie in 2012 deed wenkbrauwen fronsen.

Jagland is bovendien secretaris-generaal van de Raad van Europa, die de democratie in Europa moet promoten. Sommige rechts-conservatieve parlementsleden vinden dat die functie tot een belangenconflict kan leiden met het Nobelcomité-voorzitterschap.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees