Het best bewaarde geheim binnen Facebook: zonder paswoord inloggen op andermans account

Het best bewaarde geheim binnen Facebook: zonder paswoord inloggen op andermans account

Foto: BELGAIMAGE

Zonder paswoord of andere toegangscodes zomaar inloggen op andermans Facebook-account, dat zou toch niet zomaar mogen? En toch is het exact wat een Finse gebruiker overkwam. Hij klaagt het fenomeen aan op... Facebook natuurlijk.

De Fin Paavo Siljamäki was op bezoek in het Facebook-kantoor in Los Angeles om te luisteren hoe hij social media kon gebruiken voor zijn bedrijf. Hij ontmoette er aangename mensen die hem handige tips gaven, maar toch was hij achteraf het meest onder de indruk van de rechten van het Facebook-personeel.

Toen een medewerker van Facebook Paavo vroeg of hij een kijkje mocht nemen op zijn profiel, bleek de medewerker zonder problemen te kunnen inloggen. ‘Zonder paswoord of andere codes kon hij rechtstreeks op mijn pagina, hij kon al mijn privégegevens zien’, vertelt de Fin op de sociaalnetwerksite. De praktijk deed de muzikant nadenken: hoeveel medewerkers van Facebook zouden dit trucje kunnen toepassen? ‘Wat zijn de regels hierover en hoe kan je als gebruiker zien of dit gebeurd is?’, vraagt Paavo zich af. Het hoofdkantoor van Facebook alleen al telt immers zo’n 6.600 werknemers, kunnen die dan allemaal zomaar inloggen op jouw profiel?

Ontslag op staande voet

Facebook heeft intussen gereageerd op het bericht en zegt dat personeelsleden inderdaad aan alle gegevens van de gebruikers kunnen. ‘Maar de toegang is gelimiteerd voor bepaalde jobs en werknemers mogen maar die informatie opzoeken die nodig is om hun taak uit te voeren. Dat gaat bijvoorbeeld over het opsporen van bugs. Bovendien is er een nultolerantie voor misbruik van deze mogelijkheid’, reageerde het bedrijf van Mark Zuckerberg aan website Venturebeat.

Personeelsleden die de regels overtreden worden bijvoorbeeld op staande voet ontslagen, klinkt het nog. Bovendien heeft een Facebook-medewerker enkel ingelogd op Paavo’s profiel omdat de Fin gevraagd had om een oplossing voor een specifiek probleem. Facebook gaat er dus prat op dat niemand was ingelogd zonder toestemming van de Fin. Anderzijds: Facebook blijft een internetapplicatie, met alle gekende risico’s. Als je iets liever helemaal privé houdt, zet het dan simpelweg niet online.

Corrigeer

Meest recent - Online Leven