Belgische vrouwen verdienen gemiddeld tien procent minder

Belgische vrouwen verdienen gemiddeld tien procent minder

Foto: Shutterstock

Momenteel verdienen vrouwen in ons land nog steeds gemiddeld 9,8 procent minder dan mannen. Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag heeft bekendgemaakt naar aanleiding van Internationale Vrouwendag, die op zondag 8 maart wordt gevierd.

Dat vrouwen minder verdienen dan mannen, is niet het enige probleem, benadrukt Eurostat. Er zijn nog meer elementen die aantonen dat vrouwen op de arbeidsmarkt ook in België nog steeds verre van een gelijkwaardige positie bekleden dan mannen.

Zo zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in managementfuncties, terwijl bij kantoorbedienden en secretariaatsmedewerkers de verhoudingen krek omgekeerd zijn. Eén op drie managers is een vrouw, terwijl dit bij kantoorfuncties, en ook bij dienstpersoneel en verkopers, twee op drie is. Ook blijkt dat momenteel één op drie vrouwen (33 procent) een deeltijds arbeidscontract heeft, terwijl dit bij mannen nog niet één op tien (8 procent) is.

Toch sprake van kleine verbetering

Ondanks het feit dat vrouwen op onze arbeidsmarkt dus nog steeds niet gelijkwaardig worden behandeld als mannen, doet België het al bij al wel niet zo bijzonder slecht, benadrukt Eurostat. Toch niet in vergelijking met de andere Europese lidstaten. Een loonkloof van 9,8 procent is bijvoorbeeld kleiner dan het Europese gemiddelde van 16,4 procent. Ook is die loonkloof wel degelijk verkleind tussen 2008 en 2013, het meest recente jaar waarover cijfers bekend zijn, met 0,4 procent.

Tussen de lidstaten onderling zijn de verschillen overigens opmerkelijk groot. De kleinste loonkloof in de EU is er bijvoorbeeld in Slovenië, met gemiddeld 3,2 procent, tegenover een kloof van 21,6 procent in Duitsland en een van 29,9 procent in Estland.

Onrustwekkend is dan weer het feit dat de loonkloof in Portugal gestegen is tussen 2008 en 2013, van 9,2 naar 13 procent, en dat ook in Spanje en in Italië zich een gelijkaardige trend aan het ontwikkelen is.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees