Serge Kubla dient klacht in tegen onbekenden

Serge Kubla dient klacht in tegen onbekenden

Serge Kubla voor de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel Foto: BELGA

De in opspraak gekomen Waalse oud-minister Serge Kubla (MR) heeft donderdag een klacht ingediend tegen onbekenden, wegens schending van het beroepsgeheim. Dat heeft zijn advocaat Denis Bosquet bekendgemaakt.

Kubla, oud-minister en intussen ook oud-burgemeester van Waterloo, werd vorige maand aangehouden in een corruptiezaak. Hij zou als tussenpersoon hebben gefungeerd voor de industriële groep Duferco, die Congolese ambtenaren zou hebben omgekocht om investeringen in de sector van de kansspelen binnen te rijven. Kubla gaf intussen toe dat hij jaarlijks 240.000 euro aan Duferco factureerde, maar meent dat hem niets te verwijten valt. Hij betaalde er naar eigen zeggen belastingen op, en zijn inkomen werd ook aangegeven bij de fiscus, stelt hij.

De klacht tegen onbekenden komt er nadat Le Soir Magazine een ‘authentiek document’ uit het dossier tegen Kubla publiceerde, met de boodschap erbij dat dit de corruptie zou bewijzen. Het gaat om een factuur van Socagexi Limited, een vennootschap uit Malta waarvan Kubla de enige aandeelhouder is, en waarlangs Duferco Kubla betaalde voor zijn werk voor de groep in Congo.

‘Ik aanvaard niet dat ze zeggen dat ik belastingen ontdook’

De onderzoekers hebben dit document vorige week aan Kubla voorgelegd, legt Bosquet uit, en zijn cliënt heeft er alle nodige uitleg over gegeven. Maar een bewijs of indicatie van een mogelijk strafbaar feit is het volgens de advocaat niet.

Het is dan ook daarom dat nu dus een klacht tegen onbekenden wordt ingediend. ‘Ik aanvaard niet dat ze zeggen dat ik belastingen heb ontdoken’, benadrukte ook Kubla woensdag op RTL-TVi. ‘Ik heb deze inkomsten aan België gemeld en ik ben elk jaar gecontroleerd geweest.’

In de gevangenis zit Kubla intussel wel niet meer. Op 26 februari is hij voorwaardelijk vrijgelaten na twee nachten opsluiting in de gevangenis van Sint-Gillis. Het onderzoek naar corruptie blijft lopen, klonk het, maar zijn aanhouding was niet langer vereist.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees