Derde editie “Parking Mythe” telt 2.997 lege parkeerplaatsen in Brusselse vijfhoek

Brussel -

Donderdagmiddag ging een team Brusselse vrijwilligers voor de derde keer na of er nood is aan nieuwe parkings in de hoofdstad. Ze onderzochten 22 openbare parkings in de vijfhoek en vonden 2.605 lege plaatsen, en 2.997 als de parkings Deux Portes, Hallepoort en Rogier, net buiten de kleine ring, worden meegeteld.

Bij vorige tellingen half december en half januari waren er respectievelijk 1.700 en 3.500 vrije plaatsen. De totale capaciteit van de 22 parkings bedraagt volgens de organisatoren tussen de 16.000 en 17.000 plaatsen. Met de nieuwe telling wilden ze aantonen dat Brussel ook tijdens de kantooruren over voldoende parkeerruimte beschikt. De eerste twee edities betroffen drukke shoppingdagen, respectievelijk in de kerst- en soldenperiode. Als kantoorstad krijgt het Brussels Gewest tijdens de werkuren dagelijks ongeveer 400.000 pendelaars te verwerken.

Sociale media

Parking Mythe werd geboren als reactie op een tweet van Brussels schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Els Ampe. Op 7 december stuurde zij een foto van twee volle parkings de wereld in, met de woorden 'De mythe van de lege parkings'. Daarmee weerlegde ze kritiek op het nieuwe circulatieplan van het stadsbestuur, en in het bijzonder de vier nieuwe ondergrondse parkings die dat plan voorziet. Hannes Nolf en Paul Steinbrück, twee bezorgde Brusselaars, lanceerden via sociale media een oproep om de lege plaatsen te tellen, te fotograferen en te delen.

'Het is niet meer van deze tijd om vier nieuwe parkings aan te leggen in het stadscentrum. De plannen van de stad lijken ook niet gebaseerd op enig studiewerk', zegt Hannes Nolf. 'Waarom niet eerst de bestaande plaatsen beter bewegwijzeren?'

De tegenstanders van het plan leken vorige week een eerste slag binnen te halen, toen burgemeester Mayeur aankondigde dat er toch geen parking komt onder het Vossenplein. Maar volgens het Parking Mythe-team verandert er helemaal niets: 'de parking wordt gewoon 500 meter verplaatst richting Kapellekerk.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio