Franse archeologen ontdekken graf uit vijfde eeuw v. C.

Foto: Denis Gliksman, Inrap

Franse archeologen hebben ten oosten van Parijs een prachtig bewaard koninklijk graf ontdekt uit de oudere pre-Romeinse IJzertijd.

Tijdens opgravingswerken in het stadje Lavau op minder dan 200 kilometer van Parijs, troffen de archeologen op de site van een monumentale grafheuvel artefacten aan van begin de 5e eeuw v. C.. Dat deelde het Nationaal Archeologisch Instituut Inrap (Institut national de recherches archéologiques préventives) donderdag mee.

Graf van 14 vierkante meter

De gebruiksvoorwerpen in het graf, die eerst werden aangetroffen in een 14 vierkante meter grote ruimte waar de overledene en zijn strijdwagen waren bijgezet, behoren tot de Keltische volkeren van de Halstatt-cultuur uit de vroege IJzertijd. Een grote bronzen ketel van één meter diameter met handvaten staat centraal in de kamer, waar ook vazen en potten met Griekse en Etruskische versieringen staan.

Een van de keramische vazen stelt de Griekse god Dionysus die onder een wijnrank ligt voor een vrouwelijke figuur, in een stijl die typisch is voor overvloedige koninklijke banketten.

Een prins?

‘Zelfs in de rijkste graven van Griekenland hebben we nooit dergelijke objecten gevonden’, zei Inrap-directrice Dominique Garcia, die benadrukt dat de kwaliteit van de materialen goed is geconserveerd. Tijdens de late 6e en vroege 5e eeuw v.C., hadden Griekse en Etruskische reizende handelaars grote invloed op de Keltische volkeren. Ze richtten toen ook stadstaten op in Frankrijk en Italië.

Omdat het geslacht van de persoon in het graf niet is gekend, denken de archeologen dat het om een prins gaat, omdat naast zijn stoffelijk overschot een bronzen dolk werd aangetroffen. Andere, oudere graven werden eerder al op dezelfde site uitgegraven, waarvan er sommige dateren van 1.400 v.C.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees