Food

GETEST. Welke witte pens is het lekkerst?

GETEST. Welke witte pens is het lekkerst?

Foto: WDK

Een gevestigde sterrenchef is een professional die elke test ernstig neemt, ook als het om witte pensen gaat. Johan Segers van 't Fornuis haalde er zelfs vijf van zijn keukenpieten bij. Naast deze producten, proefden de koks nog pensen van Match, Colruyt, Albert Heijn en Alvo. Hun verdict? Dat lees je in de weekendbijlage van Het Nieuwsblad van zaterdag 7 maart.

Delhaize
Benaming: ‘Witte pens bio’.
Aantal: 2.
Gewicht: 0,32 kg.
Vlees: ‘Varkens 48 %’.
Voedingswaarde: Niet vermeld.
Prijs: 2,42 euro.
Beoordeling: ‘Mooie structuur. Luchtig. Opvallend goede verhouding van melk-brood-vlees. Een beetje zurig maar dat stoort niet. In de nasmaak wat kruiden.’
8/10

Vleesmeester
Benaming: ‘Witte pens’.
Aantal: 1.
Gewicht: 0,17 kg.
Vlees: Niet vermeld (vers verpakt).
Voedingswaarde: Niet vermeld.
Prijs: 1,80 euro.
Beoordeling: ‘Hier heb je een beet aan: nogal dik vel. Opvallend veel specerijen en kruiden. Geeft heel wat smaak. Meer en vaster, steviger vlees.’
7/10

Makro
Benaming: ‘Witte pens’.
Aantal: 5.
Gewicht: 0,64 kg.
Vlees: ‘Varkensvlees’.
Voedingswaarde: Niet vermeld.
Prijs: 4,53 euro.
Beoordeling: ‘Heeft meer van fijngemalen gewone worst dan van pens. Veel vlees. Ze hebben allemaal veel zout maar deze worst toch extra veel.’
6,5/10


Van links naar rechts: Delhaize, Vleesmeester en Makro

ZO DEDEN WE DE TEST

DE LOCATIE

De blinde test had plaats in restaurant Te Kook, Vrijdagmarkt 7, Antwerpen. Dit is het tweede restaurant van Johan Segers, de sterrenchef van 't Fornuis. Hij liet twee mannen van zijn eigen keukenploeg en drie van Te Kook mee proeven en oordelen. Alle gegevens, ook de prijzen, zijn die van de dag van de test.

BENAMINGEN

Niet overal is de benaming ‘witte pens’ ingeburgerd. Er worden ook andere namen gebruikt: witte worst, witte boerenpens, witte beuling. ‘Wit’ staat dan tegenover ‘zwart’, de beuling die gemaakt wordt met varkensbloed. Wit is zonder dat bloed. Regionaal spreekt men ook van ‘witte tripes’.

SOORTEN

In de Kempen zijn de witte worsten hagelwit. Dat is niet overal zo. Je ziet er ook met groene spikkeltjes, door de toevoeging van onder meer peterselie, bieslook of marjolein. De ‘boudin de Liège’ bevat peterselie, ajuin en marjolein. Sommige slagers of koks gebruiken bij de vulling ook rozijnen of zelfs truffel.

INGREDIËNTEN

De vulling van een witte worst wordt gemaakt met een mengeling van geweekt wit brood, melk en eieren. Daaraan worden meestal ‘rellen en dellen’ (afsnijdsels) van varkensvlees toegevoegd. Verder nog kruiden zoals zout, peper, foelie, koriander, nootmuskaat, gember. Alles wordt gemengd en gemalen en dan afgevuld in varkensdarmen.

TIPS

- Geschikt om thuis in te vriezen op de dag van aankoop en binnen zes maanden te gebruiken. Voor gebruik ontdooien.

- Johan Segers: ‘De rauwe worst is eigenlijk gaar want gekookt. Je kunt deze worst dus ook rauw eten.’

- ‘Je eet de worst best puur. Ik ben geen voorstander van mosterd.’

- ‘Rustig aan laten bakken, niets forceren. Als je te hard bakt, is het resultaat niet goed, de warmte niet verspreid.’

VOEDINGSWAARDE

Alleen AH vermeldt de voedingswaarde: 255 kcal/100 g.

PRIJS

Colruyt heeft de goedkoopste pensen (4,52 €/kg), Alvo de duurste (11,07 €/kg)

Corrigeer