Eerste Belgische vrouwenploeg in Europese bekerfinale

Eerste Belgische vrouwenploeg in Europese bekerfinale

Foto: BELGA

Castors Braine heeft zich donderdag ten koste van het Turkse Istanboel University kunnen plaatsen voor de finale van de Eurocup basketbal voor vrouwenteams. Castors won de terugmatch in eigen stadion (2.000 toeschouwers) met 78-65 (rust: 43-30), nadat het een week geleden de heenwedstrijd in Turkije ook al winnend afgesloten had (73-77). Voor het eerst stoot een Belgische vrouwenploeg door naar de eindstrijd van een Europees baskettoernooi.

Castors begon met een voorsprong van vier punten aan de terugmatch (73-77). Na een aarzelend begin kwam de thuisploeg na drie minuten op een 6-0 voorsprong. De Turken kwamen terug tot 6-6, maar dan nam de Belgische ploeg het heft in handen met punten van Radovic (15-8) en Mestdagh (18-12). Het eerste kwart sloot Castors af met een 24-15 voorsprong.

In het tweede kwart werd de kloof eerst naar twaalf punten uitgediept (27-15) en later naar 16 (36-20). Istanboel probeerde te reageren, maar Castors had het onder controle. De rust werd ingegaan met een 43-30 voorsprong.

In het derde kwart verloren de troepen van Ainars Zvirgzdins een beetje de grip op de wedstrijd en Istanboel keerde terug tot 56-47. Een driepunter van Allemand op de buzzer diepte uiteindelijk de kloof terug uit tot 14 punten (63-49).

Mestdagh en Anderson lieten het thuispubliek in het laatste kwart uitzinnig worden van vreugde, met enkele succesvolle driepunters. Met nog zes minuten op de klok stond het 73-55. Met het einde in zicht kon Castors de wedstrijd controleren en de 2.000 supporters maakten zich op voor een heus volksfeest. Met de 78-65 op het scorebord plaatste de Belgische club zich voor de finale van de Eurocup.

Mestdagh en Steinberga kroonden zich tot de topschutters van de match met 17 punten, Spencer maakte er 16.

In de finale wacht het Franse Villeneuve d'Ascq van Ann Wauters, dat een achterstand van 9 punten tegen het Israëlische Maccabi Bnod omzette in 70-56 winst donderdagavond (heenmatch: 66-57).

De finale staat op 19 (heen) en 26 (terug) maart geprogrammeerd.

'We hebben geschiedenis geschreven'

'Dit is ongelooflijk. We hebben geschiedenis geschreven door als eerste Belgisch team de finale van een Europees bekertoernooi te bereiken", verklaarde Castors Braine-coach Ainars Zvirgzdins. 'Ik ben bijzonder trots op mijn speelsters, ze hebben met hun hart gespeeld.'

Met elf zeges in twaalf Europese duels doet Castors het uitstekend dit seizoen. 'We trachten altijd te winnen en hebben onze eigen stijl. In een heen- en terugwedstrijd strijden we 80 minuten lang. Uiteraard zullen we hetzelfde doen in de finale. We willen de eindzege', klonk het vastberaden.

In de eindstrijd wacht het Franse Villeneuve d'Ascq. 'Het is een ploeg die we goed kennen want we stonden voor aanvang van het seizoen al tweemaal tegenover mekaar. De eerste partij verloren we met vijf punten verschil, de tweede met twee. Ze zijn dus niet onklopbaar', stelde de Letse coach.

Zvirgzdins had overigens nooit verwacht dat Castors een Europese finale zou bereiken. 'We wilden stap voor stap vooruitgang boeken en hebben een erg sterk team samengesteld. Dat we hier vandaag voor 2.000 toeschouwers mochten spelen was gewoonweg schitterend. Ik wil de fans uiteraard bedanken voor hun steun.'

'Dit is een droom'

Ook voorzitter Jacques Platieau was in zijn nopjes met de kwalificatie. 'Dit is een droom. Het is een droom die we geduldig opgebouwd hebben, een werk van tien jaar. We moesten naar eerste afdeling stijgen en daar de degradatie zien te ontlopen. Alles loopt op wieltjes, we hebben de juiste personen op de juiste plaatsen. Nu willen we de beker mee naar Braine nemen. Waar de heenwedstrijd gespeeld wordt (in Braine-l'Alleud of een grotere zaal nvdr), beslissen we vrijdag.'

Corrigeer