en toch zien frituristen witte kassa best zitten

‘1 op 4 frituren zal moeten sluiten’

Marc Dehenau: 'Collega’s die soms tot de helft van hun omzet in het zwart draaien, zullen bij de komst van de witte kassa hun deuren sluiten' Foto: dsj

De komende maanden zullen verschillende frituristen het voor bekeken houden in ons land. ‘En dat ligt niet alleen aan de witte kassa’, klinkt het in de sector. Ook de strengere normen inzake hygiëne, voedselveiligheid en milieu vragen flinke investeringen.

‘Een kwart van de frituren zal verdwijnen.’ Dat stelt Bernard Lefèvre, topman van de Nationale Vereniging van Frituristen (Navefri). Ons land telt momenteel zo’n 4.500 frituren. Dat zijn er al circa 500 minder dan vijf jaar geleden, maar de invoering van de witte kassa zal die trend versnellen. Nochtans is die witte kassa enkel verplicht voor frietkramen waar klanten binnen kunnen eten én die minstens 10 procent van hun omzet uit het verbruik ter plaatse halen.

‘Veel frituristen hebben te lang gedacht dat het niet zo’n vaart zou lopen met de witte kassa. Ze werden in die mening gesterkt door politici die nu eens warm dan weer koud bliezen, maar nooit écht klaarheid schonken’, zegt de Navefri-topman.

Toch is de beroepsvereniging geen tegenstander van de witte kassa: ‘Wie kan er nu tegen een witte economie zijn? Al moet je meteen ook de vraag stellen waarom sommigen in het zwart werken. Ik zie maar twee antwoorden: omdat ze het zelf willen, of omdat ze niet anders kunnen. Voor die eerste groep steken wij als beroepsorganisatie onze nek niet uit. Voor die tweede groep wel, want voor die mensen is het een kwestie van rendabel worden of – hoe jammer ook – de boeken dichtdoen.’

Marc Dehenau, friturist in Geraardsbergen, is ook een voorstander van de witte kassa. Lees zijn en andere reacties in Het Nieuwsblad van maandag 9 maart.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees