Vierhonderd oud-mijnwerkers op eerste treffen sinds sluiting laatste Limburgse mijn

Vierhonderd oud-mijnwerkers op eerste treffen sinds sluiting laatste Limburgse mijn

Het was een hartelijk en boeiend weerzien. Tijdens het eerste mijnwerkerstreffen waren alle mijnen vertegenwoordigd. Foto: cn

Genk -

In het hoofdgebouw van de voormalige mijn van Waterschei zijn zaterdag 400 ex-mijnwerkers samengekomen voor het eerste mijnwerkerstreffen sinds de laatste Limburgse mijn in 1992 sloot.

Zet twee mijnwerkers samen en ze zijn weer kolen aan het maken, zoals dat in het jargon heet. Zet 400 (ex-)mijnwerkers samen en een hele mijn is weer in productie. Althans, daar leek het zaterdag p in het hoofdgebouw van de mijn van Waterschei.

‘Elke Limburgse mijn was vertegenwoordigd’, zegt organisator Xavier Huygen. ‘Zelfs uit heel de hiërarchische lijn. Gaande van ingenieurs tot manoeuvre (helper). Er waren ook mensen uit Nederland en Duitsland in tenue, zoals ze vroeger werkten.’

De organiserende vzw Mijnverleden maakte voor de gelegenheid het mijndepot gratis toegankelijk. Daar konden de koolputters hun hart ophalen tussen tal van mijnattributen en hun verhalen nog wat aanscherpen.

Lees meer in Het Nieuwsblad van maandag 9 maart

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio